Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, February 10, 2011

Cuti2 Malaysia Melaka < Malacca River Cruise >

** pesanan penaja : entry ni mengandungi byk gambar.. so layankan jela ek


Selepas berehat2 ptg tu, lebih kurang jam 5 ptg, kami pun meneruskan perjalanan ke tempat2 menarik di Melaka.. ambik ko rehat smpai kul 5 petang.. yela.. ada anak kecik, bukan mcm time2 bujang, rasa nk jalan, anytime.. ni dh ada anak kecik, sementara nk tunggu dia bangun tido la.. itu la ini la.. mcm2 kena tempuh.. hehehe..

otw petang tu ke Bandar Hilir jalan sgt la jammed.. pttnya dlm 10 minit boleh smpai ke town, tp jammed punya pasal kami smpai ke town dlm masa 1 jam.. just imagine.. homestay ke town dkt je.. tp 1 jam kami kena tempuh jammed. Dah jammed tu membawak la ke jam 6 petang baru smpai ke town..

otw ke town tu npk sign board ni.. sama mcm Penang diiktiraf sebagai world heritage city.. so tiap2 tahun pada 7 Julai kami akan dpt public holiday..



Bangunan Stadhuys

masa otw ni npk dh bangunan Stadhuys ni.. plan nk g situ, tp oleh kerana kalau dari river cruise tu, bangunan Stadhuys ni lg atas n lagi jauh nk kena jalan, aku tak jadi g la.. lgpun dh penat sgt dh lepas tu.. so, pics2 ni sempat aku snap masa otw dlm keta.. jalan kan jammed so dpt la aku tgk lama2 sket Bangunan Stadhuys ni wlupun tak dpt g.. ok la kan?? yg geram kt situ bunga2 dia cntik2, colourfull...

ok2.. back to the tajuk entry, dh lepas parking sume, berangan nk naik Menara Taming Sari.. dok geram dari pg lg.. tp dh g sana secara berjemaah, haruslah demokrasi.. So, kami ke sini dulu.. nk tau mana?? jom tgk!!

>

>

>

>

>

Melaka River Cruise


Sebelum aku bawak korang tgk apa yg ada, apa yg aku rasa, apa yg aku tgk sepanjang cruise tu, nk tunjuk gambar2 ni dulu.. masa otw ke Melaka Cruise.. sila tahu ye.. Muzium Samudera, Melaka River Cruise, Stadhuys, Kota A Famosa, Menara Taming Sari, Muzium Melaka, Dataran Pahlawan, etc adalah dlam kawasan yg sama je.. so park n walk la.. kalau tak larat jalan, beca melambak.. naik je.. boleh pilih nk yg bunga byk ke, sket ke, lagu hindustan ke, lagu jiwang ke, lagu omputih ke.. sume ada.. mmg menarik la Melaka ni.. mcm happening giler.. aku suka la... So, bila dh park n walk ni, fhm2 jela.. ada jela aku snapping pics.. heheh.. layan dulu..


en suami & anak teruna i

mereka lagi

kami bertiga la pulak!

Ok.. abaikan gambar kami2 menggedik di atas jalan tu, so aku nk bawak korang naik Melaka River Cruise ni.. heheh.. are you ready??? jom!!! eh sebelum ni meh nk kasi info pasal harga tiket.. harga dia rm10 for adult.. kanak2 rasanya half price kot.. tak ambik port sgt sbb irfan masih free coz bawah 12 tahun.. n masa di atas bot adalah selama lebih kurang 45 minit.. bot akan jalan then patah balik ke jetty.. erm.. so far gud experience la.. tambah2 tgk tmpet menarik n cantik di tepi kiri n kanan sungai tu.. mmg best la!! so korang klu g Melaka, pasti kena naik Cruise ni ye!

jom!! aku bawak korang jalan2 naik bot ye!! enjoy the picturess!!


Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka






Jambatan Old Bus Station

bawah jambatan

Jambatan Kg. Morten



perkampungan Kg. Morten. rumah2 di kg MOrten ni cntik2 tau.. sume2 masih mengekalkan rumah2 tradisional Melaka..


Eyes On Melaka

Jambatan Pasar

Jambatan Kg. Jawa

Jambatan Taming Sari.. pic Jambatan dia tak sempat ambil..

bot lain..

Stesen Monorail

zoom sket..


lukisan yang cantik

river bank..

lukisan di bangunan.





Bangunan yg ada sepanjang sungai Melaka


Gambar bangunan dh, jom tgk gambar kami pulak!! ngeee!

irfan makan tembikai

ooo.. candid ye??

irfan buat muka innocent..


irfan dh mengantuk



termenung jauh..

my lovely mama

adik aku n my dad
sesuatu tgh diperkatakan oleh mereka..

en Ezrie




ambik ko!! gambar aku sume.. heheh.. aku pun nk jugak.. asyik jadi fotographer jerk!

me & hubby (wah! mcm honeymoon lak takde anak.. hihii)

ha.. ni baru betul.. bersama anak tersayang..
alamak panas pulak!! irfan buat aksi ngeri main kayu cucuk tembikai.. anda tidak digalakkan meniru aksi ini ye!


So, cukup dulu la entry Malacca River Cruise. tapi masih dalam hari yg sama, nak tau apa aktiviti kami seterusnya?? kena la tungguuu!!!
** mesti korang rasa nk muntah kan tgk byk gambar?? takpe.. saja yg suka tgk ye, klu tak suka jgn tgk..

2 comments:

-aNida OtHmaN- said...

bestnyaaaa..jalan=jalan pusin melaka........
memang nampak best kan jue..

takpa skali skala honeymoOOn kan salah pn

Nur Irfan Juezrie said...

hehe.. nida.. mmg best pun.. ptt p la.. sbb dulu n skg byk perubahan dia.. haha.. klu betul2 honeymoon mmg tak bawak irfan la.. hahah..