Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 9, 2011

Cuti2 Malaysia Melaka < Muzium Samudera >

Selepas g ke Masjid Selat Melaka, masih ada time lg.. so kami ke sini..

>

>

>

>

Muzium Samudera (Holland Ship)


tp sebelum smpai di Muzium Samudera ni, otw jalan kaki ke Muzium Samudera, sempat snap gambar2 ni..
>

>

>

Muzium Tentera Laut .. tp aku tak masuk pun sini..


masa otw tu lagi jugak jumpa gambar ini..

>

>

>

Menara Taming Sari
huh!! teruja ok!! bukan teruja menara dia.. tp teruja sebab boleh naik ke atas dgn benda bulat tu.. hehehe.. dh pasang2 angan2 nk naik.. cite naik benda ni later2 la aku cite kt next entry ye!

& jugak beca.. wah.. mmg best beca kt melaka.. beza dgn beca Penang.. dia punya hiasan kt beca tu sgt la cntik.. mmg meriah. kalau malam dgn lampu2.. dgn speaker lagu2 best pulak.. eee.. rasa nk naik je.. tp malangnya aku tak naik pun.. hehehe


back to the tajuk asal, jom layan pics kami di Muzium Samudera.. time ni abah aku dh tak larat, al maklumlah org dh berumur.. so my dad tak ikut.. aku, hubby, irfan, my mom n adik aku je yg masuk.. harga tiketnya ialah RM3 for adult.. kanak2 tak ingat pulak tp rasanya half price kot..


Mari belajar sejarah..

Barter Trade

pedagang2

rempah ratus

bawang

tembikar dan kain

setem



beberapa replika kapal



me & irfan

adik aku dgn replika patung Hang Tuah

hubby & irfan dengan replika Hang Tuah, irfan takut dgn replika tu.. lps dia tgk tu, dia ngis.. hehehe.. nsb baik kejap je.. hihi

Fitri, me, irfan & my mom

kami bertiga
suka giler pic ni.. sbb masing2 tgk pose cntik.. esp irfan.. irfan ni sgt la susah nk tgk camera bila bergambar.. so now this pic aku letak sebagai wallpaper pc aku..

anak perempuan & mak

anak lelaki & mak
di hadapan replika patung Alfonso De Albuquerque

kami lg..
en suami kecik mata menahan panas.. irfan tgk di mata ntah.. aku jugak yg posing..

kami beramai2 sebelum turun dari kapal

dh.. turun2.. pns sgt time ni.. kul 12 lebih ..

dari atas kapal, leh npk sungai melaka & beberapa bot utk River Cruise..
cite river Cruise tunggu next entry ya..

irfan & hubby

me..

aku tak g pun muzium ni.. muzium ni sebelah dgn muzium kapal tu.. sbb terlalu lapar n pns.. kami terus gerak mencari lunch


bukan singapura dilanggar todak..
tp dinding dilangar kapal

sauh or break kapal..


ok.. pengembaraan di dalam kapal belanda sudah tamat.. now isi perut pulak..
di sini..

>

>

>

Medan Samudera..

Lokasi tempat ni bertentangan dengan Muzium Samudera.. oleh kerana kami pun dh lapar, dh mls la nk cari tmpt mkn lain yg belum tentu lg kt mana, kami pun lunch kt atas medan tu je.. not bad.. aku sure la pekena asam pedas melaka.. wah.. mmg best!! tp gambar tak de la..

Lepas makan ke mana kami?? ha.. sudah tentu la ke Homestay utk berehat.. masa tu pun dh kul 1 lebih, badan pun dh melekit2 berjalan sana sini.. haruslah kena mandi wangi2.. kasi cas sket energy.. hihii... so, klu nk ikut aku ke homestay yg aku stay, tunggu next entry ya!!!

4 comments:

Shu Shinju said...

dah lama x ke melaka...bestnye jue....

Nur Irfan Juezrie said...

ha'a.. shu.. best tau.. ju pun lama sgt tak p sn.. last form 1.. gila lama.. tp mmg best.. dh byk perubahan melaka.. n sgt happening...

MiYOKO TACHIBANA said...

penah sampai sini dulu...tapi, long long time ago....byk gak perubahan yg ada kt sini kann...

best2...teringin sangat nk p sini lagi....

suka tgk gambo ju bertiga..irfan mmg comei sgt2...as always la kannn

Nur Irfan Juezrie said...

mmg byk perubahan titin.. harus p lg tau!!

ha.. ada 1 gambar bertiga yg ju ckp ju suka tu.. sbb susah sgt irfan nk tgk camera elok2.. hihi