Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, April 16, 2014

Irfan's 5th Birthday Trip Johor-Legoland _Part 1 (Hari Perjalanan-Dinner @ Restoren Singgah Selalu)

Assalamualaikum..

Seperti selalu, setiap cerita percutian haruslah dititipkan dalam blog ni. untuk tatapan di masa depan agar kenangan tu sentiasa mekar di ingatan.. tudia.. ayat novel ok.. heheh.. So, oleh kerana gambar sangat banyak.. aku just nak story cara yang paling simple. yang penting ringkas & padat..


3 April 2014 (Khamis)

Birthday irfan jatuh pada 3 april 2014 (khamis).  kami decide ke legoland sebab sekali nak ziarah mak sedara hubby kat johor sekaligus merupakan our 2nd trip bersama ke Johor. hubby selalu ler ke Johor sebab dia selalu outstation ke Johor. 

so!. kami gerak hari Khamis tu dari Penang plus minus lebih kurang jam 930 pagi.  930 pagi tu kami berada di atas jambatan ke2 Pulau Pinang. beberapa kali stop kat R&R untuk berhenti breakfast homemade chicken burger dan teruskan perjalanan. kami berhenti lunch di R&R Dengkil dan isi mimyak di R&R Seremban and straight away ke Johor. Perjalanan hari tu sangat best sebab cuaca redup2 mendung.. lepas Seremban smpai ke Johor hujan lebat.. alhamdulillah sampai ke Johor pada jam 7.00 malam.  oh ye! kali ni punya holiday kami stay kat rumah auntie hubby di Taman Johor Jaya landmark near to Aeon Tebrau City.

Sampai di rumah, teruslah rehat dan tido jela.. before tido borak2 dulu.. penat kot almost 9 hours perjalanan Penang-Johor. apa2 pun alhamdulillah dipermudahkan.  last time ke Johor kami naik flight.. 1 jam je.. so macam tak ke Johor pun. .so kali ni betul2 kami ke Johor.. ahaks.. 


4 April 2014 (Jumaat)

Jumaat, cuti umum di Johor.  Hari ni takde apa2 aktiviti n duduk di rumah je.. uncle pun keja Jumaat tu.. oh  ya. baru aku tau, gov sector n sekolah je ambik cuti umum hari Jumaat.. macam bank n private company buka macam biasa hari Jumaat.  So, uncle memang keja la hari jumaat tu n we all takde plan ke mana2.. cuma pas solat Jumaat kami keluar ke Tesco Extra yg dekat sangat dgn rumah auntie. 

malam tu kami dinner kat luar.  plan asal uncle nak bawak kami dinner kat Senibong Seafood tapi sebab uncle balik keje lewat kami tukar tempat ke Restoren Singgah Selalu. selalu tengok dalam tv je.. restoren ni femes.. kali ni dapat jejak kaki.. jom tengok pics.. 

 photo 20140404_210152_zpsc4b9e5af.jpg
Welcome!
 photo 20140404_211502_zps4684dc48.jpg
menu
 photo 1017163_254421358062653_811888313_n_zps47154a02.jpg
me & hubby
 photo 1466037_254419858062803_612235333_n_zps523785ad.jpg
mak uteh n pak uteh.. oh ye.. utk pengetahuan korang, mak uteh ni stay dekat je dgn umah aunty.. selang lorong je.. 
 photo 1797348_254421161396006_2062742772_n_zpsfaf10eb0.jpg
aunty n maisara.. maisara dh tak hirau camera, nampak abc yg maveles tu..
 photo 15171_254421258062663_337771369_n_zpsd9301937.jpg
nazrie n izudin.. men's talking
 photo 1925123_254420918062697_1983375282_n_zpsffe42016.jpg
sedap sangat makanan dia.. mmg patut restoren ni nama singgah selalu.. sure teringat2 je kesedapan food kt singgah selalu.. sure singgah lagi la pasni kalau ke Johor
 photo 10173631_254420608062728_112072601_n_zps65436497.jpg
kak maisara makan burger.. irfan makan nasi dgn sup (his fav food)
 photo 10245462_254421448062644_903096577_n_zpsa6537193.jpg
aunty candid gambar ni.. ntah apa yg aku n hubby tgk tu.. 
 photo 10245548_254420724729383_711995090_n_zpsb4b969e2.jpg
uncle & aunty.. bukan main posing dgn butter prawn.. btw, butter prawn dia sgt sedapp
 photo 10157305_10201614418273358_1202296989_n_zpsb62e2ff1.jpg
ada budak tu kan?? dia makan cepat2 sebab nak main ni.. 
 photo 10171864_10201614420073403_1947338021_n_zpsf019cae9.jpg
lagi best bila ada geng..
 photo 1554429_10201614417393336_660297298_n_zps47aa21b7.jpg
see! sampai baring2 tido2 la.. geram sgt tgk bola yg banyak n warna warni tu.. 
So, kesimpulannya memang fully recommended la Restoran Singgah Selalu.. memang patut pun muncul di kaca2 tv.. terbaik!

So, nantikan next entry ye.. teruskan bersama aku utk jelajah legoland pulakkk.. 

Friday, April 4, 2014

Testimoni nurich lactolite

Assalamualaikum..

Salam jumaat.. bersiaran dari negeri johor darul takzim..

Aku nak share 1 testimoni dr customer lactolite.. komen yg amat baik..

So sapa2 yg mengalami mslah penghadaman n ingin menjaga perut n usus plus mengempiskan perut, pls do pm me (fb-Juliana Jaafar) / wassup/sms/we chat/line/viber/kakao talk/call at 0194422905..

Harga menarik menanti anda.. pasti xkan dpt kt tempat lain..

Cepat2!!

Thursday, April 3, 2014

Irfan dah 5 tahun

Assalamualaikum..

Hari ni irfan genap 5 tahun.. happy birthday to anak mama sorang ni.. dah besar.. kejap je rasa.. masa berlalu terlalu pantas.

InsyaAllah.. jumaat next week irfan akan celebtrate besday dia di skul dgn kwn2. Goodis bag dia aku dh setelkan tinggal nak stick badge je kt goodies bag.

So today.. sebagai birthday treat , mama n papa bawa irfan ke legoland.. insyaAllah hari sabtu ke water park n hari ahad ke theme park..

now we are heading to JB. Kali ni punya trip consider as holiday n jalan2 umah sedara. Kami akan stay di umah auntie hubby di johor jaya.. doakan perjalanan pergi n pulang kami ye..

Last but not least, nak tjuk pic beday boy..

Tuesday, March 18, 2014

Pendaftaran Tahun 1 untuk 2016

Assalamualaikum..

Wah.. lama tak menjenguk blog.. alhamdulillah hari ini aku dah setel proses pendaftaran  tahun 1 utk irfan.. tahun 2016 irfan dha 7 thn.. wah! Cepat sungguh masa berlalu.

Actually, aku tahu yg pendaftaran tahun 1 kena buat masa umur anak 5 tahun cumanya aku xtau bila start open registration. Nasib baik aku dikelilingi kawan2 / kakak2 senior yg super duper baik.. so aku dapat maklumat ni dari salah seorang ofismate aku. Kat penang (negeri lain aku xsure) dah open registration start 1 mac hingga 31 mac. Rupa2nya lagi dalam berita pn ada mentioned. Wahhh.. ketinggalan sungguh aku.. lgpun kalau kat sekolah memang ada banner ttg ni. (Aku baru tau pun since aku p sek semalam).

So, documents yg diperlukan ialah :
1. Salinan ic ibu n bapa
2. Salinan mykid (xde dlm keperluan tp aku bagi je)
3. Salinan surat beranak n original copy (penting!)
4. Salinan sijil nikah (ha! Sapa2 yg xtau letak mana cepat2 buat misi SAR)
5. Salinan slip gaji ibu n bapa (kalau dua2 bekerja la)
6. Sampul surat beralamat sendiri beserta setem
7. Bil electric/air

So, my experience semalam.. sume docs dah bawa dh sbb my ofismate dah bg list di atas.. tp tula manusia mudah lupa.. dalam2 dah ada checklist boleh terlupa bawa slip gaji.. so mcm mana tak leh submit semalam. Tp lagipun, tak boleh jugak submit semalam coz ada 1 borang yg kena isi. So kena bawa balik.. aku isi n hari ini p submit again.

N alhamdulillah, pendaftaran selesai.. no pendaftaran irfan 13/2016.. InsyaAllah bulan 8 2015 baru dapat surat..

Ada jugak kengkawan yg bertanya.. mmg kena umo 5thn ke daftar drjah 1.. bg pendapat peribadi aku, maybe kementerian pendidikan buat advance punya procedure kot.. apa2 pun sapa2 yg darjah 1 utk thn dpn (2015) pendaftaran masih lagi dibukak.. so kes diklasifikasikan sebagai kes2 terlepas.. hihi.. so jangan risau.. bg sesiapa kt penang, cepat sebelum 31 mac 2014.

Kat area kl, rasanya skrg registration by online kan? Kata kak adha belum bukak lagi.. so ibu2 bapa2 rajin2la cari info ye supaya tak terlepas. Xrugi setel awal.

Anak teruna aku dh besar wehhh.. nak masuk darjah 1 dah.. cannot imagine at all.. huhu..

Thursday, January 30, 2014

Shawl 2 belah

Assalamualaikum..

Hahaha! Tajuk tak leh blah.. shawl 2 belah.. just to share.. n maybe readers sume dah tau wujudnya shawl 2 belah.. dlm erti kata yg lain.. kedua2 belah luar n dalam boleh pakai sebab corak2 yg berlainan..

Kat usm skrg ni, student off camp tgh program intensif.. menjadi kebiasaan, time2 ni mmg banyak la aktiviti jualan berlangsung. Yela.. students pjj kan students bergaji. So banyak la jualan2 yg ada yg membuatkan dompet aku terpaksa menangis.

Jom tgk shawl 2 belah yg aku beli. Mula2 beli 2 helai.. pastu the next day.. grab lg 1 helai lg. Hrga rm10 sehelai.. beli 3 helai consider boleh pakai 6 helai.

Tuesday, January 28, 2014

New Deco (Sambungan Entry Romantika)

Assalamulaikum ...

Seperti yang dijanjikan di entry NI, aku nak tunjuk barang yang aku shopping kat romantika last 2 weeks and also a few new deco as well..

jom!!


Lukisan dinding
Aku spent time paling lama di bahagian lukisan ni.. giler rambang mata ok! nak je aku snap gambar lukisan2 kat romantika tu, tapi macam xboleh jer.. heheh.. lukisan yang dijual terdiri dari pelbagai saiz. dari sekecil-kecil hinggala sebesar2.. so aku just beli utk saiz ni je.. yang ngam2 utk gantung di hujung kepala katil aku yg masih kosong. harga pun adalah mampu milik.


harga seperti yang tertera .. RM29
 photo 20140119_233023_zps58fb2868.jpg
BEFORE
 (abaikan budak kecik tgh tido tu). mak dia dh terdesak sangat ni.. hahha
 photo 20140127_073244_zps69b5ac40.jpg
AFTER

Rak Besi Putih

Dah lama mengidam nak letak something like meja or apa utk tukar area ni.. ni adalah area angle utk ke master bedroom.  so, dapat la grab rak besi putih ni.. sebelum ni, area ni aku jadikan mini garden dalam rumah.. garden letak bunga / pokok mati la.. jom tgk pics.. 


 photo 20140119_232402_zpsf228c699.jpg
harga asal RM79.. clearance price RM49.. ok la kan?

BEFORE - gaya 1
BEFORE - gaya 2
BEFORE - gaya 3
AFTER 
zoom in.. decoration atas rak tu decoration yg sedia ada je.. just baikpulih jer..
frame ikea putih tu asalnya aku letak atas rak kasut..
bunga rose pink purple tu asalnya aku letak atas coffee table set kayu jati.. oleh kerana pasu pecah, so aku beli pasu kecil pink tu kat SSF dengan harga RM9.90.. & letak bunga rose SSF tu jugak.. i likee very much.. bunga rose tu dgn pasu tu.. macthing!
eiffel tower tu aku beli kat living cabin dgn hargan RM8.90..
bunga daun hijau kat bawah belah kiri tu aku beli kat longwan rm12.90. asalnya utk mini garden kat situ..
lavender kat bawah belah kanan tu beli kt Cameron Lavender, Cameron Highland.. aku beli 4 tangkai.. 2 purple terang 2 purple lembut..  so, aku divide dua-dua masuk dlm 2 vase.. 1 vase lagi aku letak kat atas coffee table set meja jati kat dalam bilik.. 
BEFORE - location  bunga rose SSF.. 
BEFORE - location lavender.. now dah jadi 2 pasu lavender.. 
oh. ya!! aku rasa aku belum story dalam blog kisah new area (asal balcony di master bedroom).  projek ni dah lama siap.. tahun lepas.. tak ingat bulan berapa.. later aku story di new entry ya!
close up frame 5 sekawan.. frame dan gambar ni aku beli di ikea.. suka sangat gambar2 bunga2 ni.. esp lavender.. 
asalnya aku letak frame 5 sekawan ni dekat wall belakang sofa.. tapi aku move ke sini sebab  aku dah aim lukisan kat romantika utk letak kat belakang sofa ni.. nanti dah beli sure aku update.. InsyaAllah.. 


Jam dinding - Coffee & eiffel Tower..
my hubby la yg bekenan sgt dengan jam ni.. katanya nak ganti dengan jam pink di hall sebab jam pink tu selalu lambat even baru tukar bateri. nak jadi cite.. bila dah tukar jam baru di hall, jam pink tu pun ok je berfungsi dengan baik. So, aku pun letak balik jam pink di hall so jam baru letak kat dapur. sesuai la dengan gambar coffee di situ.. sebelah jam tu pun aku plan nak beli lukisan corak cupcakes, fruits etc. 

cute.. 


Pelapik kaki kerusi
berkenan agak lama jugak.. tapi memandangkan tak berapa perlu, so dok kiv la utk beli benda alah ni.. sebelum aku grab kat romantika, aku ada usha kat 1 kedai hiasan dalaman ni.. harga utk 4 biji = 1 pasang (1 kerusi) rm 12.. so, memang tak beli la jawabnya.. tapi tengok kat romantikan u olls.. tau brp harga??? 


sepasang RM4.00
worth it.. so, beli la.. tp belum pasang utk semua kerusi.. :P


Pasu Bunga Kayu
belum gubah bunga lagi.. pasni misi mencari bunga pulak utk digubah.. gubah?? korang ingat aku pandai gubah ke?? haha.. ni ada cite pasal gubahan bunga.. jap ye.. kat next pic.. please scroll down.


harga.  RM7.00 each.. 

ha! korang.. cite pasal gubahan ni. tengok pic ni k.. 


ni adalah ruang atas almari kasut.. aku deco sikit2.. aku guna table runner meja makan letak kat atas almari kasut ni.. frame gambar ikea yg sedia ada.. AND  bunga?? korang tgk kan bunga tu?? tu aku gubah sendiri.. 1st time try.. aku rasa menjadi la jugak.. lantak la tak cantik pun.. tapi ada orang puji cantikkk.. hahaha.. 
gambar asal mcm ni? bungan tu aku beli setangkai je pun.. so bila vase kaca aku tu aku guna utk letak lavender (yg aku story kt atas tadi), so.. aku terpaksa la cari cutter nak potong bunga oren putih tu utk gubah kat another pasu plastik yg memanjang tu..  so, tu la hasilnya kat gambar atas tu.. hihi.. 


jom.. move ke dapur.. nak tunjuk some perubahan sikit la.. nak tgk dapur aku yg xseberapa tu lain entry k.. 


SEBELUM - kabinet rojak2.. 
SELEPAS - proper kitchen cabinet.. 

last but not least bunga2 lebih kat mini garden aku deco dalam toilet.. sejuk mata memandang ada sunflower dalam toilet.. akan datang, jam dinding pulak dalam toilet.. kiki

ok.. dah tamat sesi penceritaan deco2 bersama kak tijah amatur.. boleh la setakat nak sedapkan mata sendiri dengan deco bajet mampu milik.. ok.. insyaAllah, nanti aku akan tulis entry khas pasal dapur, bilik tido irfan, my bedroom...seingat aku belum aku reveal dlm blog lagi.. 


daaaa...

Monday, January 27, 2014

BAHAGIAMU DERITAKU

Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu

Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku... perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit.. semakin kau bahagia
Mengapakah... aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu

Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku... perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit.. semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu...

Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu...

Utk pengetahuan readers, hafiz ialah my fav singer selain FT.. semalam AJL.. aku x tengok pun sbb awal2 lagi dh goal dgn irfan.. haha.. tp time 2 last songs aku dah terjaga.. se.pat tengok kau yg terindah n kalau aku kaya dalam mamai2..

Time persembahan artis tu lg la.. aku smbung tido balik.. time nk announce result mata aku segar balik.. n for sure im waiting for hafiz.. n I thought hafiz akan menang vokal tp x..

Apa2 pun lagu bahagiamu deritaku ni mmg fav aku.. mmg killer song I tell u olls.. melody best lirik bestt.. tahniah komposer tahniah hafiz bawa lagu ni dgn penuh penghayatan .. well, as usual.. hafiz kan?

Daaa!..