Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, March 25, 2011

Cuti2 Singapore & Johor :: Part 5 ::

(Day 2)

Hye sume.. hihi.. cite cuti Singapore blm abis lg tau.. wlupun mcm2 cite aku selit in between cite2 Cuti2 Singapore aku.. hehe.. baru di hari kedua bercuti tp dh part 5.. hahah.. belasah jela..

So, based on CITE last, ke mana kami pada hari ke-2?? jom aku bawak korang jalan2 Singapore.. pg tu, selepas breakfast kt rumah, Auntie Lin suggest kami utk ke Mustafa Centre (MC).. asalnya ada niat nk g malam tu.. Sebabnya Mustafa Centre yg ala2 Mydin di Malaysia di bukak 24 hours ok!! ha.. tp mlm tu jalan2 g Singapore Flyers n Sentosa pun dh penat, jam menunjukkan kul 11 lebih, baby2 pun dh ketiduran, mak baby pun nk angkat mata pun tak larat dh.. tu pasai kami terjah Mustafa Centre keesokkan harinya...

Selepas breakfast nasi goreng Auntie Lin yg super duper pedas tp sedap tu.. kami pun terus panjang langkah la.. nk ke Mustafa Centre.. klu ikut resit pembelian aku kt MC tu.. lokasi dia terletak kt Jalan Syed Alwi.. (mcm jalan kt Perlis pulakss).. tp pg tu kami tak naik kereta ke MC, kami naik MRT.. alang2 dh smpai Singapore kan, nk jugak merasa naik MRT.. sebelum dpt merasa naik MRT Malaysia (Malaysia skg sedang dlm plan nk bina MRT kan?)..

lintas jalan nk ke seberang menuju ke tempat yg dituju..

dari jauh npk Stesen Bas / MRT / LRT

Stesen Sengkang

terus je...


Auntie Lin kata klu naik keta ke MC, mybe ambik masa 1 hour gak cmpur tolak jammed sume.. tp klu naik MRT only 15-20 minits je.. memandangkan rumah Auntie Lin ni dekat je dari MRT Station, so no hal la.. just jalan kaki sket nk ke MRT Station.. So, kami dari Station Sengkang ke Station Farrer Park.. bayaran hanya lah $2.80 per way for adult.. kanak2 FOC la.. cara nk beli tiket MRT, masih sama dgn cara nk beli tiket LRT kt malaysia la.. guna machine.. dpt kad then scan.. bukan jenis masuk kad tinggal terus tu.. then kita simpan kad tu.. masa nk balik pulak, kita redeem balik kad tu & machine bg balik $1 kt kita.. maknanya tambangnya hanyalah $1.80 ja.. then.. lps dpt balik $1.. kita purchase la new ticket $2.80 utk balik. then smpai kt station yg dituju.. redeem balik $1 n pulangkan kad tu balik tru machine .. hihi..


sampai dh.. usha laluan jom!!

usha map pulak..

MRT platform.. sgt bersih.. FYI, kt platform tak boleh makan or minum.. Fine! $1000.. & kt situ jugak selalu akan ada announcement reminder tentang tak boleh makan di Platfrom.. giler straight.. & kt situ jugak takde sebijik pun tong sampah.. CCTV merata2.. tkt ooo nk buat salah.. & time jalan2 kt sn, rasa selamat je.. sbb mcm ketat la peraturan kt sn.. rasa lebih selamat dari Malaysia.. hihi..

bergambar kenangan beramai2 di Platform sementara tunggu train smpai..

kami pun nak jugak!! buat kenangan... tak tau bila pulak nak sampai..

Irfan & en suami

Irfan dalam MRT.. mula2 nangis jugak.. mungkin sebab tak biasa & environment berbeza..masa mula2 MRT gerak mmg agak laju & MRT kan di bawah tanah.. so just nampak dinding kiri & kanan..


So, sampai ke Station Farrer Park.. kena la jalan sket, then smpai kt MC.. bila sampai sana je.. serius, mcm ada kt Mydin.. hihi.. tp environment dia sedikit lain la.. bila tgk barang2 di tag harga dengan $ bukan RM.. so, haruslah berfikir ianya double duit RM.. hihi..


Mustafa Centre

jom tengok ada budak pekena Chupa Churp Singapore.. 1 paket 10 batang Chupa Churp $3.40 bersamaan RM 7.99 (anggaran currency $1 = RM 2.35).. balik Malaysia je, tengak katalog Giant 1 paket RM 4.89.. see the different??

tengok apa tu yg ralit sangat??

happy riang ria nampak!

sedap hingga menutup mata


again.. irfan keriangan..

jom lunch!!!

otw nak ke tempat lunch.. sempat posing

kat area ni.. mcm little India pun ada.. banyak giler kedai India..

kalau la RM banyak, harus ku singgah sini..

motif ambil gambar di sini??? nak bagi nampak teksi mewah Singapore..

abis shopping sikit2.. kami gerak balik dari Mustafa Centre utk cari lunch la pulak.. kami just ke lunch kat area situ2 je..

bincang2.. bincang kt traffic lite..

ok! decide!! lintas jalan.. nk p ke sini..

>

>

>

City Square Mall.. nk lunch kt foodCourt dia.. nsb baik ada Auntie Lin sebagai tourist guide.. klu x.. pening gak nk cari port mkn..

sebelum sampai foodcourt dia.. mcm2 halangan.. nk tau halangan apa??



Candy show la pulak!! bawak kanak2 ribena.. kena la stop.. yg irfan tak diam wlupun seminit.. nk tawaf mall je keje dia.. huh!







~posing time~

gambar gegar.. tp aku suka keriangan irfan di situ..

me in colourfull mood

sebelum apa2.. jumpa moto.. harus la irfan & maisarah try test..



nak join jugak!!

with my love..

coaster pager.. bila makanan dah ready, pager akan vibrate, bunyi & menyala..


setel lunch, time to balik.. badan dah penat.. irfan dah mengantuk..

bukti irfan penat.. 1 botol mineral dia minum..

org lain sume dh ke depan, irfan je masih kt belakang..

me & irfan...


ok.. sampai rumah.. mandi2, tido 2-3 round.. best!!! tido mcm tido malam.. punya la penat + letih.. Petang, dalam kul 5 keluar jenjalan lg.. ke mana?? kena la tungggu!! yg pastinya.. aku sgt la suka tempat tu.. tungggu ya!

2 comments:

-oP_ida- said...

MAK AIII...CAMRY jadik teksi jaa kat singapOre......wowww...

Nur Irfan Juezrie said...

ha..tau takpe.. sume teksi mewah.. merz pun ada.. huhu