Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, March 18, 2011

Cuti2 Singapore & Johor :: Part 2 ::

(Day 1)

Masih lagi di hari yg pertama di Johor. Tak sampai Singapore lagi ni.. hehe.. So, lepas rehat2.. lebih kurang jam 12 tgh hari cmtu, kami pun gerak ke Singapore. Semua org tahu la kan, JB dgn Singapore adalah sgt dekat.. nk tgk Singapore dari JB pun dh npk.. ha.. tak caya?? jom aku tunjuk!

ha.. seberang laut tu Singapore la..


oh ye! sebelum tu, kt airport Senai sempat aku tukar duit RM ke SGD.. erm.. nk tgk?? jom!!

my singapore dolar.. RM800 = $327..

ok2.. jom aku bawak korang masuk Singapore ek?? follow me...

nk menghala ke Woodlands

dalam kawasan Imigresen Malaysia

dh masuk Singapore..

Customs Examination..

Sampai Singapore dalam, kul 1 lebih la.. Johor & Singapore dekat je.. tp nk lepas Imigresen Singapore bukan senang.. erm.. compared to Malaysia.. time nk masuk Singapore, Malaysia punya Imigresen cek cmtu2 ja, tgk passport then lepas.. tp smpai je kt check point Singapore, pegawai Imigresen Singapore tu, siap ke tingkap2 keta masing.. tingkap keta lak kena turunkan.. dia cek sorang2.. mmg tight la.. cmtu la kan?? jaga abis sapa2 je nk masuk negara dorang.. then ada lak borang kena isi brp hari nk tinggal di singapore n alamat tmpat tinggal..

Masuk ke Singapore teruja abis.. Singapore sgt la bersih.. keta di jalan tak laju tak perlahan sgt.. bangunan2 dia sgt la tersusun.. rumah flat di sana pun tersusun elok je.. klu kt Malaysia berselerak kedudukan rumah.. dh tu... takde satu pun rumah di sana yg cat pudar.. sume cat npk baru.. that's y npk Singapore kemas & bersih.. erm.. kt Singapore ni mostly rumah adalah rumah tinggi, dorang panggil rumah flat la.. even flat dorang kelas2 apartment & kondo kt Malaysia.. sume cantik.. dh tu dlm kawasan umah tu kemas & bersih je.. sgt tenang kt sn.. & 1 more thing, kt sn tak pns sgt tau even cuaca panas.. rasa cooling je.. erm.. sedap la..

jom layan pics sket..









ok.. 1st stop ialah umah auntie Yati, auntie Yati ialah mak sedara sepupu iaitu anak kepada atuk sedara my hubby.. lunch & solat kt sana sume.. ptg tu dlm kul

Irfan kt umah Auntie Yati

dh bosan2 kt umah, Irfan ngis merengek2 tak mo dok dlm umah, kami bawak irfan kuar main kt bawah..

tgk.. mendamaikan kan?? ni adalah kawasan dalam rumah auntie Yati..

Melayan Irfan & Maisara

ok.. stop sini dulu la.. nk tau ke mana next stop, kena la tunggu kang aku cite sume dlm 1 entry tak larat pulak korang nk membacanya n of coz la aku tak larat nk menaip nk nk upload pics.. ras nk muntah pun ada ni.. hihi..

~chow~

4 comments:

Mak Izz said...

singapore is totally diff country than malaysia walaupun dekat kan. bilalah malaysia nak bersih macam ni?

Nur Irfan Juezrie said...

yes.. true!! betul sgt.. sgt bersih.. n disiiplin rakyat dia sgt class!! ta tau la bila malaysia bole jadi cmni..

Shu Shinju said...

mmg la....nampak kemas & bersih jer kan.... xnampak cam ramai org pon....

Nur Irfan Juezrie said...

mmg kemas giler.. bersih sgt.. npk mcm tak ramai org kan kt ats jalan raya.. mmg keta kurang.. teksi je byk.. org ramai tak bawak keta.. byk naik MRT..