Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 29, 2010

Gotong Royog Bubur Asyura @ PPTI

Pada 21 Disember lepas, ofis aku telah mengadakan gotong royong memasak Bubur Asyura sempena bulan Muharam ini..

so, pada hari tu terdapat 2 group memasak bubur Asyura iaitu bubur asyura versi utara dan bubur asyura versi pantai timur iaitu versi kelantan.. oleh kerana a few my office mate adalah Kelantanians, hehe.. sama mcm en hubbyku jugak.. so, terjadi la 2 versi bubur asyura..

1st time aku tgk cara memasak bubur asyura kelantan.. sebelum ni mmg lgsung tak tau menahu.. yela..sah2 la time aku balik kelantan takde dimasak benda2 ni sume.. yela kan.. balik kelantan pun pada musim perayaan.. so, mana nk dpt mkn bubur asyura kelantan ni..

untuk pengetahuan sume reader aku.. bahan2 yg digunakan untuk memasak bubur asyura kelantan ialah beras, daging, rempah2 ratus, halia, bawang, kurma n lain2.. (tak ingat sebenarnya).. heheh.. & yg specialnya.. bila bubur ni dh masak n beku, telur dadar yg dipotong nipis (mcm kita nk tabur pada beehoon goreng) akan di tabur di atas bubur asyura yg telah beku itu.. heheh.. klu silap tgk..npk mcm parutan cheese gitu.. hehehe... maaf la ye.. tiada pic utk bubur asyura ini..

bg bubur asyura versi utaran pulak.. mcm biasala, di masak mcm bubur kacang jugak..cuma bahan2 dia mcm2 sgt.. segala jenis kacang, ubi keledek & pisang.. erm.. jugak takde pic utk bubur asyura ini.. pics yg ada adalah pics kami bergotong royong.. jom layan pics2.. gambar beribu.. aku just pick yg ada muka aku jela.. insyaAllah.. sume pics akan diupload dlm fb.. hehehe.. jom layanzzzz....

aku sedang potong pisang

nampak serius di situ ya!

sipi2 je saya di situ..

kerja2 memotong daging dalam lab..

goreng telur

geng potong ubi keledek

kawasan memasak group bubur asyura utara

tlg pegang penapis je.. pasai apa dok gelak pulak tu??

dok tahan gelak pulak ..hihi

hehe.. lebih serius npknya..

tlg, jgn tak tlong..

memeriahkan kawasan memasak

en firdaus sdg angkat gula merah yg telah dimasak
aku pulak sedang menikmati teh o panas...

adalah benda yg diperkatakan tu..

tgk!! adoii.. no komen!

berlalu pergi ke?

nak jugak berposing dgn sudip kayu besar..

ha. ni baru betul psing.. me & kak Oni.. & also kak kalsom

my boss, Prof. Khalil.. jugak tidak ketinggalan nk tnjuk bakatnya..hihi

oo.. pegang resipi ok!! nak ganti chef di kemudian hari..

haha.. cekak pinggang.. supervisor of the day!!

tlg tgk je ok!!! & buat2 sibuk..

ada muka notty aku di situ..

posing di sebelah tempat memasak bubur asyura kelantan pulak..



posing ramai2..


packing time..

me & kak oni..

~tamat~

7 comments:

zoelalisa said...

bestnye ppti ju!

Nur Irfan Juezrie said...

intan.. best!!! mai la sini.. heheh

NeenaAnuar said...

wahhhh... sakannn gotong royong nie!

wanna said...

sonoknya depa bergtg royong... kempunan nk mkn bubuq asyura... tg thn depan plak kot...

Nur Irfan Juezrie said...

kak neena : a'a.. nk masak byk, kena la gotong royong klu tak sehari semalam pun tak siap.. hehehe

najmah : wah.. hampir tak kenal sapa wanna. hehehe.. a'a.. tunggu thn dpn na. kita buat lain.. hehehe.. ramai2 meriah sgt..

wanna said...

hihi... kenal gak eh... smlm tgk buletin utama... nmpk che abg jue... mula2 tgk cam kenal... tgk betul2 n mmg betul la che abe mu... hihi...

Nur Irfan Juezrie said...

hehehe.. tula.. nk tau.. masuk tv tak smpai 5 minit.. berjela2 sms masuk.. kawan ju kawan dia.. adoii.. nyampah tau!! hehehe