Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, December 22, 2012

Holiday Medan 22 - 25 Jun 2012 - Perjalanan ke Parapat / Patent Shop / Woven Gallery

Salam sume..

Lepas isi perut, kami meneruskan perjalanan ke Parapat.. Perjalanan ke Parapat mengambil masa lebih kurang 5 jam untuk sampai. So, jangkaan sampai di Lake Toba just nice utk cek in di hotel. dalam entry ni, aku akan cite based on gambar saja la.. coz tajuk entry ni pun adalah perjalanan ke Parapat.. so, aku tunjukkan kt korang apa yg aku nampak dan apa aktiviti aku sepanjang perlajanan untuk sampai di Parapat.

Jom ikut aku ke Parapatt...!! jommmm!!!

Photobucket
pengangkutan awam di Kota Medan dipanggil Angkutan Kota.. FYI, kat kota Medan takde bas. mostly dorang akan gunakan van yg camni utk jadikan bas.. 
Photobucket
otw nk ke Parapat..  masih di Kota Medan
Photobucket
Lewat Jalan Tol tu mcm Highway kot..
Photobucket
ni dh nk masuk highway.. dorang punya plaza tol
Photobucket
sama mcm kt Malaysia jugak tapi jalan dorang kecik n takde divider tgh antara  hala kiri n kanan
Photobucket
Gerbang tol.. = susur keluar = exit
Photobucket
lajur khusus = ? ? korang pandai2 sendiri la.. 
Photobucket
Uang pas = duit kecik kot ;-p
Photobucket
tarif tol.. = kadar bayaran (di malaysia)
Photobucket
Pertamina vs Petronas
Photobucket
otw..
Photobucket
kedai runcit di tepi jalan
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
di pertengahan jalan kami berhenti di stesen minyak utk buang air, tambah air etc.. aku terlupa sgt nk bawa tisu.. so, beli tisu kt atas tu.. aku suka giler dgn wrapping n kualiti tisu dia.. suka bangatt!!
Photobucket
rawan kecelakaan = ? ?
Photobucket
kedai jual lemang.. 
Photobucket
Kota Tebing Tinggi
Photobucket


Dalam perjalanan berhenti di Kedai Paten untuk membeli produk makanan tempatan seperti Teng Teng atau Ting Ting.
Photobucket
2nd stop kt kedai Paten..
Photobucket
our kijang..
Photobucket
jom rasa...
Photobucket
deretan kacang2 yg pelbagai.. 
Photobucket
saya dah dapat!
Photobucket
Permatang Siantar
Photobucket
ni la travel agent yg aku ambik .. kira ni pejabat besar dia la.. 
kat sebelah pejabat tu tu ada Woven Gallery.. jom tgk pic kt bawah apa yg ada di Woven Gallery..
Photobucket
ada kain tenunan orang batak
Photobucket
and ada jual some souvenirs .. kt situ gak aku stop utk beli simkad telefon utk diguna di Indonesia..

Perjalanan diteruskan lagi... layan pics jela... jomss!


Photobucket
Photobucket


Photobucket
satu tarikan di medan, beca mereka bukan dari basikal macam di malaysia.. tapi dorang guna motoskal yg jenis mcm motosikal lama.. 
Photobucket
ha! lagi 1, klu korang nampak kt tepi jalan tu bunga2 kan, ni adalah mcm penghargaan utk majlis2 seperti majlis perkahwinan.. di board tu akan ada tulisan ucapan spt "selamat pengantin baru" then dorang akan mention nama pengantin tu.  kalau lagi besar board, lagi mahal harga benda tu and slunya kalau besar board tu datangnya dari orang2 kaya..

utk kematian jugak dorang akan ucapkan takziah kepada si mati n keluarga dengan cara yang sama.. mereka akan letak di tepi jalan2 raya.
Photobucket
lagi 1 kelainan di Medan, yg korang nampak kt atas tu ialah kubur.. orang2 kristian / orang batak dorang ni akan simpan duit utk buat kubur yg cantik mcm rumah.. So, kt sana kita akan tgk.. kubur lagi cantik dari rumah.. bagi dorang rumah buruk pun takpe, janji kubur lg cantik.. 
Photobucket
hampir menghampiri destinasi.. yeah!!!!!! 5 jam perjalanan sgt la penat.. rasa xsabar nk baring2, lunjur kaki etc.. 
Photobucket

Photobucket
jalan nk ke Danau Toba
Photobucket
suka giler dgn pokok2 yg tinggi n straigt.. feeling kt aussie pun ader gakk! ahakss!
Photobucket
pembinaan jalan.. 
Photobucket
Welcome to Parapat..  hati makin membunga2.. 
Photobucket
yeahhh!! Danau Toba International Cottage..
Photobucket
ingat senang nk sampai ke tempat yg cantik.. mcm2 tmpat kena lalui.. saborr jela..


Photobucket
jalan nk ke hotel..

So, jalan kecik nk ke hotel dh sampai.. so, aku stop dulu la kot.. nti tunggu next entry sesampainya aku di hotel yeahh.. cek it outtt!

4 comments:

Siti Shuhadah said...

jauhnye 5 jam...

Nur Irfan Juezrie said...

yup shu.. mmg jauh.. almost 5hrs..

Mak Izz said...

pemandangan yg indah di negara org. jauh perjalanan luas pengetahuan. sll tgk gmbr/tv or bc buku je tp ju dpt tgk dgn mata kepala sendiri. subhanallah...

Nur Irfan Juezrie said...

akak,.. betul..subhanallah... cantiknya bumi Allah..