Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, December 6, 2012

Holiday Medan 22-25 Jun 2012 - Lunch @ Rumah Makan & Restoran ACC

Salam semua.. kembali ke penjelajahan Kota Medan.  sebelum memulakan perjalanan direct ke Parapat iaitu di mana terletaknya Tasik Toba atau lebih dikenali sebagai Danau Toba, kami dibawa ke Rumah Makan & Restoran ACC utk lunch. dalam pakej yg kami ambik ni include hotel, transportation with tour guide, makan, semua tiket masuk ke tempat2 yang dikenakan bayaran.  So far sgt2 berpuas hati dgn harga yg kami bayar esp bab makan. fuh!! makan kt Medan, tip top la.. 

Restoran ini menyajikan masakan minang dan melayu. So, bg aku takde masalah la nk menelan sume makanan2 yg dihidangkan.. ha! bercakap pasal "hidang".. selama 4 hari di Medan, cara makan kt sana bukan la jenis layan diri atau taruh atas tau mcm kita kt Malaysia ni. semuanya dihidangkan kat kita.. so, klu g sana mmg sgt hairan la kalau makan 2 orang pun, penuh 1 meja dgn hidangan menu yg disediakan tp kuantiti makanan utk satu2 menu tu based utk brp orang yg nak makan jela.. 

Jom tgk pics sambil aku becerita..


Photobucket
mesti la posing kan? bukan sng nk datang kt restoran ni.. 
Photobucket
kat entrance Rumah Makan ACC. Rumah Makan tu means kedai makan ..
Photobucket
deretan lauk pauk dari luar rumah makan
Photobucket
dh terliur time ni.. 
Photobucket
dah masuk dlm rumah makan tu, kami ingat biasa2 ja.. kami igt nk pilih tmpat duduk di bahagian luar  kat area tempat food tu.. sekali dorang layan kami mcm anak raja .. bawak kami ke bahagian dalam restaurant tu.. which is lebih eksklusif.. n yg best kt rumah makan sini sgt la bersih,ada ekon & layanan tip top.. 
Photobucket
en hubby saya..
kat belakang en hubby yg mcm cermin tu, ada air turun dalam cermin tu.. yg tu kt Malaysia pun ada.. so, xyah la aku elaborate pjg2 kan?


Antara menu yg dihidangkan ialah :


Photobucket
sayur kacang panjang + carrot + tauhu
Photobucket
daging yg dimasak ala2 rendang.. sedap gilerrrsss.. 
Photobucket
ni ala2 sambal belacan dorang la.. sedap jugak..
Photobucket
pucuk singkong aka pucuk ubi..
ekceli ada lagi, tp en hubby xambik pic satu2.. 
Photobucket
susun atur pinggan, gelas pun menarik.. yg best kt sana.. setiap pinggan ada mangkuk air basuh tangan sorang 1.. kalau kt Malaysia, bangun basuh kt sinki la kan?? kt sana, sinki pun ada jugak.. 
Photobucket
ha.. korang npk x brp jenis menu yg dihidangkan.. mula2 tu aku n hubby tgk sesama sendiri. kami berdua je ke nk mkn?? tp sbnrnya itulah hakikatnya.. mmg utk kami berdua.. coz i thought si Santo, our tour guide akan makan sekali, so xheran la.. tp rupanya tidak.. 
Photobucket
kt situ ada ayam goreng berempah dan gulai telur.. nasi plak letak dalam mangkuk .. best kan?? mcm makan kt umah plak.. oh ya!! susah benar nk bergambar 2 orang kan?? sbb sah2 la berdua je kan.. hehe.. mujurlah pelayan restoran tu tolong ambik gambar kami berdua.
Photobucket
last but not least, nk tunjuk gak resit yg harga dia belas2 ribu tu.. hehehe
kami order watermelon juice.. harga dia.. Rp15,000 bersamaan lebih kurang RM5.. mahal jugak kan 1 juice RM5.. taraf2 restaurant eksklusif kot..

oh ya!! lupa nk story yang tiap2 kali makan, kami dihidangkan dgn air mineral je.. klu nk air manis, kena byr sendiri.. xpasti nape.. mebi xmasuk dlm pakej kot.. mkn sedap2, tp air kosong je dorang hidang.. xpe2, +ve thinking.. utk menjaga kesihatan.. hihi

burppp!! Alhamdulillah... dah kenyang.. mcm xcaya je makan byk gitu.. tp xabis pun terlalu byk sgt menunya. n aku lak jenis xreti sgt nk mkn mcm2 jenis menu dlm 1 masa.. ok, meh kita teruskan perjalanan ke next destination. So, spt biasa next entry k!! 

8 comments:

Mak Izz said...

Oh... so RM600 harga per package tu include tour dan hotel ke? atau tour je?

Nur Irfan Juezrie said...

akak, ha! baca laju sgt la nih.. hihi.. include hotel, transportation with tour guide & segala ticket entrance bg mana2 yg masuk perlu byr ler..

Mak Izz said...

oh makan je lah sendiri ye? kalo mkn pun include syoknyerrrrr..

(sekali dia bg makan keropok je hr2, amek kaw) haha..

Nur Irfan Juezrie said...

kak adha, makan include tu yg ju cite makan dia include tp air kosong je.. air manis kena beli sendiri..

-cinta soFiaSafiya- said...

besnyaa jue....bilaa laa agaknya yer nida nak sampai situ..hmmmmm

Nur Irfan Juezrie said...

nida, mesti boleh punya.. insyaAllah.. pasti nida boleh.. simpan duit sket2, lama2 jadi bukit.. kami pun cmtu jugak la..

Mak Izz said...

ops sori... sbb kt pc akak x appear la gmbr resit ju mkn tu. akak ingatkan resit tu utk sume menu rupanye jus je. huhu... sorry jgn mare dear. tenet bit slow =)

Nur Irfan Juezrie said...

mak izz : tak marah la.. hihi..