Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 5, 2009

Cerita Sabtu, Ahad, Isnin & Selasa

Sabtu (1 Ogos 2009)
Awal2 lagi aku bangun untuk siapkan diriku n irfan untuk ke BF event di USM.. BF event ni adalah salah satu kempen yang dianjurkan oleh badan NGO iaitu PGMMPS (Penang Mother-To-Mother Peer Support) dengan kerjasama UNICEF iaitu salah satu badan international. Spt yg korang sume tahu (aku baru tau sejak baru2 ni je) 1-7 Ogos adalah minggu penyusuan sedunia.. so, 1 ogos yg lps aku berpeluang untuk join BF event di Dewan Kuliah A, USM. Pada hari tersebut, hujan turun dgn sgt lebatnya, tapi tidak mematahkan semangat aku utk ke event tu. Dengan semangat yg berkobar2 dan semangat irfan juga yg mandi seawal jam 8pg. Nasib baik hubby memberikan tanda2 positif utk antar aku pg tu.. wlupn hujan lebat, aku ttp smpai ke DKA. Dengan menggunakan payung, hubby memayungku n irfan ke DKA. pstu hubby terus balik umah kerana hp dia tertinggal di rumah, asalnya dia nk jugak join event tu.. Tp kul 11 pg dia datang ke DKA n join bersama2 event tu.. Tepat pada jam 10.30 pg, kempen penyusuan bermula selama 1 minit. Pada aku, irfan telah memulakan penyusuan awal lg, tak sempat nk berkempen, dia berkempen dulu smpai tido.. n org kempen 1 minit, irfan kempen smpai setengah jam.. hehehe . Bg aku, byk manfaat yg aku dpat dari event tu, termasukla aku dapat tgk ibu2 yg gigih BF baby sambil berjalan.. tp anak mereka dah besar la.. (kalau baby confirm tak leh nk BF smbil jln, kalau terjatuh tak pasal).. Jomla kita cuci mata tgk pics2 yg sempat aku snap di event tersebut..

Irfan with his papa

Irfan with me

Irfan with auntie nadia

Sibuk melepakkan diri dgn anak masing2

Pertandingan "baby crawling"




Irfan sibuk melayan peminat2nya

Group photo

Ahad (2 Ogos 2009)
Seperti biasa hari ahad, aku akan ke pasar utk membeli barang basah (keperluan dapur) untuk stok seminggu.. kadang2 lbh seminggu sbb tak masak pun.. heheh (buat spare je).. asalnya aku nk tinggal irfan kat umah baby sitter memandangkan sekejap je nk membeli belah di pasar n lagi pun ahad tu mendung2 nk hujan. Tp malangnya baby sitter irfan takde di rumah, jadi kenala bawa irfan ke pasar.. tu merupakan kali ke-2 irfan ke pasar.. seperti biasa, irfan diam smbil memerhatikan keadaan sekeliling yg penuh luar biasa baginya. Setelah selesai memborong serba sikit barang2 basah, aku pun pulang ke rumah dgn 1000 tujuan.. tapi yg sempat setel utk hari tu hanyalah beberapa tujuan shj. Tujuan lain? lain tahun la..!! Irfan menunjukkan tanda2 tak mau tido atas tilam sbb di rumah mengasuh baby sitter irfan tidokan irfan di dalam buaian.. umah aku takde buaian, so irfan pun mcm liat sket la nk tido wlupun dia ngantuk yg amat sgt.. so, terpaksalah aku menggiatkan diri aku utk melakukan bermacam2 cara utk irfan tido.. mybe irfan dah set mind dia yg siang hari dia nk tido dalam buaian.

Ptg tu, hubby aku ajak ke pasar mlm.. erm.. pasar mlm? best tu.. lama daku tak ke psr malam.. so, aku pun bergegas ler ke psr mlm yg terletak di Tapak Pesta pulau pinang.. tak jauh dari umah aku, hanya memakan masa kira2 10 minit perjalanan yg lancar. Sampai je pasar mlm, aku ke gerai bihun sup.. oleh kerana perut agak lapar, aku ajak hubby mkn di sana.. sbbnya selepas tu ada agenda lain yg perlu aku lunaskan iaitu nk ke tesco utk cari buaian irfan n nk ke klinik untuk cek irfan sbb irfan slu berak najis berwarna hijau n dia mcm cirit birit.. tapi alhamdulillah irfan tidak merengek. Slps mkn bihun sup secara bergilir2 dgn hubby, aku membeli jagung rebus panas2, sate, buah mata kucing (utk aku) n buah rambai (utk hubby). Nape ada utk2 sbb aku tak makan buah rambai n hubby tak mkn buah mata kucing.. aku mmg teringin sgt dari slps bersalin lg nk mkn buah mata kucing. tapi oleh kerana takut "sejuk" buah tu, aku hanya memendamkan perasaan aku.. sempat gak aku tnya kepada akak penjual buah tu.. dia ckp boleh tapi jgn mkn byk.. so apa lagi! aku pun beli buah tu.. tak byk 1kg je.. n boleh di makan byk kali.

Abis je membeli belah di pasar mlm, aku terus ke tesco extra. niat asal nk beli buaian utk irfan.. tp bila irfan menunjukkan tanda2 kelaparan, so aku pun terus bergegas ke nursing room tuk "BF"kan irfan. lgpun aku tak bawa bekal susu formula utk dia. setelah ber"BF", aku pun stop xtvt tu n terukan niat aku mencari buaian utk dibeli.. setelah pusing abis bahagian bayi, buaian yg dicari tidak dijumpai.. So, aku cpt2 kuar dari bayi dept. aku bukan boleh lama2 kat situ, biasala kang terbeli benda lain plak yg tak perlu. Tapi aku sempat men"grab" coklat cadbury (betul ke spelling ni, belasah jela).. sbb murah sgt (RM5.99). Harga selalu tak murah smpai cmtu tau.. ingat nk grab 2 tapi cukup la 1. tu pun setelah hubby memerli aku. Camni la ayat dia "ha.. awat tak ambik 2 ke 3 ke" .. Erm.. ambik engkau!!.. tapi tak kira aku sempat jugak men"grab" 4 paket cookies kegemaran aku.. cap tesco. mmg sedap.. tapi cookies tu susah nk ada kat tesco tau.. ada musim dia.. kawan aku kata (dia penah keje tesco) biskut tu mmg susah nk ada wlupun cap tesco, kira import mari la..

Slps niat serta tujuan di tesco terlunas wlupun brg yg menjadi niat asal utk aku beli takde, aku terus ke klinik penawar (klinik panel). Sengaja aku lepak di tesco sbb menunggu klinik di buka balik pada sebelah mlm iaitu jam 8 mlm. Tp malangnya wlupun jam menunjukkan 8 lebih, klinik tu tak bukak. rasanya mmg tak bukak sbb klu bukak mmg dah bukak dah.. so, aku terus pulang ke rumah n decide utk pergi ke klinik pada keesokan harinya.

Isnin (3 Ogos 2009)
Baby sitter irfan mmg dah gitau awal2 yg hari isnin, 3hb dia akan ke klinik di Perak Road utk ambik darah (mkcik tu ada darah tinggi daaa..). Mmg dia ada ckp, ambik darah slu kejap je.. aku bujet pun dalam kul 10 cmtu aku boleh ke ofis. Tp tanpa semena2 baby sitter menjerit2 nama aku dari tingkat bawah.. oo.. baru aku ingat rupanya telefon kat umah mkcik tu tak leh nk call out.. dia pun menjerit2 nama aku nk gitau yg dia dah balik dari klinik. then, kira boleh la aku antar irfan. Aku pun call hubby gitau yg baby sitter irfan dah balik dari klinik, tapi dia plak ter"stuck" kat ofis sbb ada keje urgent yg perlu diselesaikan. erm.. aku lak tersadai la kat umah..So, aku pun terus tel ofis gitau yg aku E.L hari tu. Irfan dah mula menunjukkan tanda2 mengantuk.. spt biasa aku menidorkan dia tp punya la susah hari tu dia nk tido.. merengek2.. aku pun tak sure apa tak kena dgn irfan.. cek pampers still kering, maklumla aku guna huggies dry yg tahan 10 jam tu wlpun di siang hari.. hehehe.. (teruja sgt). Puas aku dodoikan dia, tapi tak lena jugak.. nk nyanyi, aku lak selsema.. Sengau suara aku membuatkan aku tak selesa nk nyanyi kat irfan. heheh.. Pstu aku dah tak tau nk buat pe, irfan plak nangis2.. dengan kain batik yg aku pki (tak sempat nk tukar seluar pun sbb irfan lgsg tak nak duduk), aku terus ke umah baby sitter. aku dah agak dah.. ni mesti kes nk tido buai ni.. smpai je umah baby sitter di ground floor, baby sitter aku teruskan masukkan irfan dalam buai, pstu tak smpai 5 minit, terus lena si anak teruna aku sorang tu.. eleh2 rupanya2 nk buai.. Pstu, terus aku fikir, mmg tak leh jadi ni.. camne pun kena jugak cari buai..

So, aku pun make a call ( chewah speking london plak).. call sapa lagi? suami tercinta la.. gitau dia mmg kena g cari buai jugak utk anak teruna dia tu.. so, aku n hubby pun decide nk g giant utk beli buai tersebut. masa tu dalam dkt kul 1 ptg, hubby balik ke rumah. dia pun balik dalam keadaan kelam kabut, sbb keje dia pun tak setel lg.. ada benda urgent yg perlu dia bg kpd ibu pejabat.. so, sementara menunggu jam 2.30 ptg (klinik dibuka), aku ke KFC untuk lunch dan kebetulan jugak hubby nk cari wifi utk email benda urgent yg ibu pejabat nk tu.. so, smbil hubby buat keje smbil mkn.. ngam2 jam 2 lebih, aku terus ke destinasi seterusnya iaitu klinik.. ada 2 tujuan, pertama cek irfan (kes berak hijau n cirit birit) & Kedua cek diri daku ni ha.. sakit2 tekak dari jumaat, hari tu plak dah start selsema n batuk2. tapi tak demam.. risau jugak la dgn kes2 H1N1 skg ni.. tapi harap2 bukanlah penyakit yg semua rakyat malaysia takuti kan? smpai di klinik, dok bujet org tak ramai, tapi mak aii.. punya la ramai..
Tp ttpla kena tunggu gak.. tunggu punya tunggu smpai la irfan naik boring.. Lps dapat je masuk jumpa doc, doc kata takde ape2.. alhamdulillah sbb aku tak demam. Irfan plak, doc kata biasa budak2 berak cmtu, mgkin sbb pemakanannya.. doc bagi ubat soh irfan mkn. So, dgn perasaan lega aku pun menuju ke destinasi terakhir iaitu Giant.. Sampai je d Giant, terus aku ke baby dept.. mencari buaian.. dah dapat buaian, spt biasa la mata tak lekang dari melihat2 n meninjau2 brg2 baby di situ. N yg paling penting aku sempat men"grab" 1 set berus cuci botol, 1 milk container (container yg lama mcm tak best jer..), 1 toy baru irfan, 1 blanket, 1 changing mat n plg penting papa irfan smpat jugak men"grab" swimming pool bersaiz kecik yg muat2 diletak dalam bilik mandi aku.. Lihat pics di bawah (sory kengkawan, hnya sempat snap gambar kotaknya je) lain kali di entry yg lain aku snap gambar irfan tgh mandi dalam pool tu k)

Setelah keletihan dan keabisan duit, aku pun pulang ke rumah dgn perasaan tak sabar2 nk test buaian baru ...yuhuuu... (mama n papa irfan plak yg over excited)

Irfan sedang nyenyak di dalam buaian barunya.. yg colourfull atas perut dia tu, tula toy baru yg aku beli tu

Selasa (4 Ogos 2009)
Setelah ber"E.L" seharian, hari ni aku kenala menjalankan tugas aku sebagai penjawat awam. Tp, sebelum ke ofis, aku kena menjalankan tugas aku sebagai sorang mama. Apa taknya, kena g klinik check up irfan utk 4 bulan. Spt biasa, timbang sahaja.. pada umur 4 bulan, berat irfan adalah 6.7 kg. Dan seperti biasa jugak, nurse or misi tnya ada masalah tak dgn irfan, sihat ke, aku jwb sume ok tp aku yg tak ok.. sbb masalah selsema n batuk tu.. aku jugak gitau dah ke klinik. Tp aku jugak menyatakan hasrat aku utk nk buat saringan H1N1 tu.. tp nurse tu ckp kalau tak demam n tak sakit badan, takde H1N1, aku pun confident la.. tp dalam confident2 tu takut jugak.. Selepas setel hal di klinik, aku antar irfan ke umah baby sitter n terus ke ofis. Spt biasa aku menjalankan tugas2 aku yg terbengkalai setelah 1 hari E.L.

Ptg: setelah abis lunch.. aku telah mendapat panggilan dari bank, menyatakan loan kereta baru ku telah siap.. aku diminta utk pergi ke bank utk sign agreement. Ha! kereta baru? erm.. apa yg anda baca ni adalah kebenaran semata2.. takde kena mengena dgn kes penipuan.. heheh.. mmg betul.. aku nk beli kereta baru.. Hajat di hati nk la beli honda ke vios ke.. tapi hanya Saga yg mampu.. ( tupun jenuh memikir n perlu cut off benda2 yg tak perlu). Bukan apa.. kereta yg sedia ada, sat2 kena repair.. rasa mcm tak larat nk repair je.. so, aku n hubby tlh buat kptsan menjual keta skg n membeli keta baru.. n hasilnya adalah Saga M-Line bergear Auto. No. Plat PJG..... Aku nk jer no Plat PJJ (hehe stand for Juliana Jaafar la konon2). Tapi saleman kat EON tu kata kalau PJJ dalam 2 bulan lagi cmtu, so hubby aku dgn perasaan tak sabar dia tak nk tunggu PJJ. Aku hanya menurut perintah padahal kete tu nama aku.. hahah (biar aku yg berkuasa sepenuhnya nanti) Aku sgtlah berharap agar aku dapat memberanikan diri utk drive kembali setelah sekian lama tak pgg stereng keta. InsyaAllah dgn keyakinan n perasaan tak mau menyusahkan orang (hubby aku la tu orang yg aku maksudkan), aku berharap lps ni aku leh drive sndiri utk ke pejabat. Tak payahla aku menunggu hubby hari2 di foyer PPTI. InsyaAllah..
So, citenya aku pun telah selesai sume hal2 di bank.. n insyaAllah kata salesman EON tu, dalam next week keta baru aku n hubby smpai.. skg ni aku tgh giat mencari buyer utk keta aku skg.. harap2 dapatla buyer yg boleh beli keta aku tu dgn harga yg membaloikan..

Tu sajala cite yg agak pjg lebar ni.. ok la kan..cover utk 4 hari terus.. heheh.. k la.. jumpa di next entry.. tunggu !!!! Spt biasa nk attachkan latest pics irfan.. bye Chowwwwwwwww

5 comments:

Mak Izz said...
This comment has been removed by the author.
Mak Izz said...

hamboi mama irfan.... panjangnye cite. kalah cerita akak ni. ekekek. cover 4 hari ko! psni rajin2la update blog, nt kena cover cite 1 bln plak. naya.. naya.. hehe. *btl ke cookies tesco tu sdp? x pernah plak makan. nt promotela cookies tu kt cni, mana tau tesco bg ganjaran ke nt. hehe (berangan je lah)

Nur Irfan Juezrie said...

a'a.. lps ni hari2 kena update.. ni cite 4 hari. .kalau sebulan punya cite penuh page ni ..heheh..
betul sedap tau.. klu ju jumpa ju mmg beli byk.. sbb bukan hari2 dia akan ada di tesco

fae said...

irfan sgt bam bam..

ingat nak join BF event tu, tup2 sudah terlajak bgun la. maklumla ujan..hehehehe

beli keta baru?? best.. best.. nanti senang nak ronda2 ngan irfan..

Nur Irfan Juezrie said...

heheh.. biasala kak fae.. pg2 sbtu.. hujan lak hari tu.. tp igt dh register.. tak best lak tak pi.. tu yg gagah jugak tu..