Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, October 29, 2011

Update Rumah Baru

Just nak update apa yg berlaku apa yg berubah di rumah baru saya.. Semalam aku cuti, packing barang2 .. dh sehari packing pun masih ada lg brang.. rumah jgn ckp la.. mcm tongkang pecah..


Cuti Deepavali (26 Oktober 2011) :

masih meneruskan dengan aktiviti mengecat.. last entry aku ada mention yang cat masih belum setel.. di master bedroom, dapur, toilet, border pada pintu & kitchen kabinet..

Awal pagi lebih kurang jam 8 lebih : my parents smpai ke Penang.. kebetulan (tanpa dirancang), Selasa tu dh petang dorang kena balik Kedah (ada hal umah jugak), So, dorang tido 1 nite kt umah tok n pagi2 buta terus bertolak dari Kedah ke Penang utk tlg aku laki bini ..

terus ke kedai Hardware beli cat lagi.. kali ni yg menjadi pilihan aku .. ialah Cat Warna Pretty Pink (masih lagi kekalkan jenama cat Mr Paint Man).. Pretty pink tu aku nk letak dalam master bedroom.. sebab warna sakura (lite pink) yg aku letak di hall ngam2 5 liter dh abis utk hall je.. So, oleh kerana Warna Sakura tu.. sgt2 la lite pink.. so, aku decide utk kt blik aku, aku nk pink yg lebih terang sket.. so, jadilah Pretty Pink..

Then, beli cat kayu Warna Maroon Red untuk letak pada border & Kitchen Kabinet & also rak kasut yg ditinggalkan oleh tuan rumah.. (thanks tuan rumah, masih elok n boleh pakai )

Then, beli cat Kayu jugak Warna Nutmeg untuk cat pintu2 bilik..

nak tgk hasil selepas di cat?? hehehe.. jom!! oh ya.. tp sblm tu, aku nk tunjuk dulu.. the whole umah aku after di cat warna.. kan last entry aku tunjuk kt korang gambar lepas basuh je.. so, jom tgk dulu umah aku after di cat warna.. then aku tunjuk pulak hasil2 mengecat pada hari Deepavali tu ye..

before that, sory sgt. pic mmg blurr sbb guna camera hp je..

my Wild Iris


dinding yg belah kanan tu warne Sakura (Lite pink)

irfan mengayuh basikal 1 umah.. mentang2 la umah kosong.. nasib baik mak tok bawak basikal irfan dari umah nenek.. takde la dia kacau sgt kami buat kerja hari tu..

saya.. IRFAN..

sibuk usung upin dlm bakul basikal..

dia lagi...

my kitchen.. (masa ni belum cat dapur lg..)
en hubby n my mom tgh tgk my dad mengecat border pintu..

Bilik depan.. Warna Paris Daisy (kuning)

Bilik tengah juga guna warna Paris Daisy.. almari instant.. (tuan rumah tinggal jugak.. 2 biji u allss)


ok .. jom tgk pulak hasil dari kerja yg kami dh setel hari Deepavali tu..

1st sekali master bedroom.. pink tu guna warna Pretty pink.. n purple.. Wild Iris sama dengan hall..

balcony master bedroom

toilet dlm master bedroom.. guna warna kuning (Paris Daisy-lebihan cat pada 2 bilik).. kes jimat kos guna balik pada toilet.. nasib baik cukup ngam2 je..

border pintu guna warna Maroon Red

border pada pintu utama

pintu dengan warna Nutmeg

dapur after di cat.. npk x pink di situ.. lebihan warna Pretty pink dari Master Bedroom

jom masuk tgk dlm.. sory bersepah sket..



kitchen kabinat guna balik warna Maroon Red

Tinggal kabinet atas je belum setel.. en hubby setelkan hari ni.. insyaAllah..


ok .. hari Deeepavali tu ada gadjet tambahan kt umah aku.. hehe.. aku beli dining table n rak TV.. hasil survey aku hari ahad tu.. ekceli nak survey.. tp 'ter'beli la plak.. ahaks!

jom tgk!

Dining table.. table runner beli kt Mydin je..

Rak TV.. terlebih sket la dari dinding tu.. nk beli tak ukur dinding.. takpela.. sket je kan?

upsss!! 1 lagi gadjet.. hihi.. irfan tido.. seharian tak tido.. kul 6 lebih baru tido..

basikal irfan parking kt balcony jela..

view dari balcony pada waktu malam..

pic di ambil dari arah balcony..

ok.. update takat hari Rabu.. update lain, hari khamis n Jumaat (hari ni) aku cite lain entry k.. esok nk pindah barang masuk dh.. harap2 sume berjalan dengan lancar.. aminnn..


18 comments:

-oP_ida- said...

chantik...chantik...xsabaq nak p terjah umah baru..hihihi

Shu Shinju said...

cantik umah jue selepas dicat...:)

cantik view pool waktu malam...

irfan tu x leh renggang ngan upin dia kan..:D

Nur Irfan Juezrie said...

Nida ~ heheh.. sila2.. jgn malu2.. nti mai tau.. lps setel2 kemas umah.. ju roger k~ kasi havoc kt jade view lak.. bawak sofea n irfan mandi kolam..

shu~ heheh.. tima kasih shu.. ha'a.. irfan tak leh renggang.. nk tido lg la.. takleh tido klu takde upin tu..

Fida said...

Cantiknyer pas dah dikerjakan..hehe..mmg rumah mama...pink2 gitu...i like...syok dah dapat umah sendiri..mase ktrg pindah dulu pun (kuarters jer)pas dah cuci rumah nampak lapang jer...next trip ke Penang leh lar kitorang singgah ek...nak mandi pool ngan irfan.. :)

Nur Irfan Juezrie said...

kak fidz ~ thanks.. ha'a.. pink ok!! jgn main2.. tetiba my asben setuju nk letak cat pink..

ha'a.. mesti la kena singgah umah ju klu trip ke penang.. wajib singgah tau!! kita sumbat yaya, danish sama irfan dlm pool..

iera me casa........ said...

cantek la cat kale pepel pink tu.. bekenan tgok.. hehe

Nur Irfan Juezrie said...

iera ~ thanks.. hehe..

ebob said...

sonok tgk irfan..rindu le kt die ju...

Nur Irfan Juezrie said...

rindu irfan? meh la jalan2 penang plak.. hihi

Mak Izz said...

cantiknyerrrrrrrrrr... sukaaaaa sgttttttttttt... suka sbb:

1) kombinasi warna yg menarik dan sesuai, sesuai dgn jiwa raga i (kihkih)
2) transformation rumah lama nampak baru (outstanding bebeh)
3) kreativiti tuan rumah memilih pilihan warna cat yg pergh... xnak ckp byk, tgk sendiri je lah!
4) pilihan rekabentuk dining table dan rak tv yg alahai... gugur jantung. comelnyerrrrrrrrrr...
5) table runner yg kiut miut. plg penting sesuai dan ngam! (colour combination la)
6) pandainye si tukang cat, mengecat dgn hasil terbaik (x comot) dan pandainye cat di permukaan kayu. ms sekolah dulu subjek KH mesti dpt A. sukalah! untung bersuamikan ezrie, tukang cat terbaek! ^__^ sila bgtau dia supaya lebih rajin pasni :)
7) rumah ju ada plaster siling!!! jelezzzzzzzzz... sbb cantik tahu!
8) sume pun best :)

barulah rumahku syurgaku. mesti msh penat berpindah kan. same to me :) yuk, mengemas kita!

Nur Irfan Juezrie said...

kak adha ~ wah! pjgnya komen.. ni betul2 ikhlas dari hati nih.. tersenyum tersipu malu adik ju membacanya..hihi.. meh nk menjawap satu persatu soalan yg panjang dgn jawapan yg harap2 pjg jugak la.. heheheh

1) mmg minat lama dh.. wane ni.. nsb baik en hubby setuju.. thanks darling..

2)kan? xnpk dh umah tu mcm umah lama..

3)hasil tgk dari katalog mr paint man..

4) no komen! pilihan secara tak sengaja.. plan tak nk beli lg..

5) table runner mydin je.. murah.. tak kisah la.. yg penting kenan di hati n matching..

6) sume org berkongsi tenaga utk cat.. permukaan besar.. abah & ezrie, permukaan kecik, ju.. cat border kayu.. dimulai dengan abah.. diakhiri dengan ju n ezrie.. so, sume org dpt KH A..

7) plaster siling yg buat satu2 umah tu npk cntik..

8) sume best la.. i likeee.. tp PENAT ya amat.. mengemas...

POSH76 said...

suker nengok makeober!!nice

Nur Irfan Juezrie said...

Posh76 ~ thanks.. saya pun suka.. tp tak suka bab kena kuar duit.. heheh

Kyra said...

SHANTEK...JU RAK TV TU TEMPAH KA??CANTIK LA..BELI KAT MNA?

Nur Irfan Juezrie said...

khai ~ rak tv tu tak tempah..beli terus.. kt wescourt je.. murah2 ja.. ju suka design dia.. simple n modern.. tak la npk semata2 rak tv yg common..

Aida the Pinky said...

cantikla kabinet tv tuh..beli dekat mana ye akak?

Miyuki said...

salam..cantik rak tv tu? beli kt mane ek?

Nur Irfan Juezrie said...

aida the pinky & miyuki :

tak tvi beli kt wescourt..