Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, October 25, 2011

Finally.. Time to Move in..

Lamanya tak celoteh di sini.. sibuk sgt.. dengan pindah bilik (di ofis-cite tu pun belum update lg).. cite raya pun tak abis lagi.. bz dgn pindah umah lak.. huhu..

So, Akhirnya.. Penantian yg ditunggu2 dh berakhir.. Tunggu nak dpt kunci rumah baru.. wlupun umah 2nd hand.. ttp baru bagi aku la.. for sure la kan? heheh.. tak silap aku.. sekali je aku penah story pasal rumah baru aku ni kt blog.. kalau tak ingat Click ..

Now, tinggal nak move in barang2 je.. insyaAllah, this coming weekend.. all out utk tu..

So, ni aku summarize sket kronologi detik2 nak dapat kunci rumah..

18/10/2011 (Selasa)
- Dapat Kunci rumah lebih kurang jam 2.30 petang
- 3.30 petang, en hubby ambik aku di office p tgk umah dulu.. (rumah dekat sgt dgn USM)
- petang, after balik keje.. ke kedai hardware survey cat + ambik katalog cat dari kedai tu..
- malam, decide wane cat rumah

19/10/2011 (Rabu)
- En hubby ke PBA (Perbekalan Bekalan Air Pulau Pinang) untuk tukar nama.
- My parents datang dari Perak.. dpt tau je aku dh dapat kunci.. abah aku terus ambik cuti
Khamis & Jumaat.. heheh.. over eksaited.. bukan apa.. dorang risau, tgk aku relax je lagi..
hahha

20/10/2011 (Khamis)
- Malam, pergi tengok rumah.. kali ni bersama dgn my parents.. abah aku tau jugak la bab2 nk
menukang ni.. tukar paip n etc.. so, mlm tu bawa abah g tgk apa2 yg perlu ditukar n dibeli..

21/10/2011 (Jumaat)
- Petang, en hubby half day.. aku? x pun.. (cuti tak byk).. So, petang tu after solat JUmaat
dorang ke kedai Hardware + cuci + basuh umah.. aku ke umah baru ptg tu lepas keje,
alhamdulillah.. sume dh ok.. thanks mom, dad + en hubby!!

22/10/2011 (Sabtu)
- Operasi bermula!! Pagi2 Sabtu, terus ke Kedai Hardware.. sambar cat.. beli cat Undercoat
(Putih), cat warna + ada lagi tambahan barang2 hardware.. (beli umah 2nd hand cmni lah..
huhu)
- Alhamdulillah, setel cat undercoat (putih) utk sume ruang kecuali 2 toilets + kitchen..
- Malam, Bersolat Jemaah & Baca Yasin + Surah Al-Baqarah.. sambil
rest2 kt rumah baru..

23/10/2011 (Ahad)
- Operasi mengecat warna plak! Dimulakan dengan warna Purple (Wild Iris) by Mr Paint Man
oleh En hubby di ruang tamu n ruang makan utk dinding tumpu (letak tv) + ruang makan..
Abah aku mengecat di 2 bilik (Bilik Depan & Bilik tengah), Warna Kuning (Paris Daisy).. & the
rest.. Wane Lite Pink (Sakura).. Untuk Master Bedroom plak, sempat warnakan dinding
tumpu (kepala katil) je dengan warna purple.. lain cat dh abis.. akan sambung hari Deepavali ni
or Khamis or Jumaat (coz Khamis & JUmaat, en hubby ambik cuti.. aku?? x!!)..


Keadaan terkini sehingga 23/10/2011 - semua bahagian rumah dah dicat warna kecuali 2 toilets, kitchen, master bedroom, border pintu & kitchen kabinet..

Jom aku tunjuk kt korang pics umah aku sket.. pic ni di ambik pada hari Jumaat, selepas basuh rumah.. So, dinding masih belum di cat n masih lagi nampak kotor.. & guna camera hp je.. takdenya nk usung DSLR bagai...

Peringatan : Sila abaikan segala semak samun yg anda nampak.. n abaikan jugak kotoran pada dinding.. ni adalah pic sebelum rumah di cat..

dari main pintu.. akan nampak ruang ni.. so now.. dinding yg depan tu wane purple. ini ialah ruang makan.. yg ada ruang ke kiri tu ialah dapur..

dari main pintu jugak, sebelah kanan hall memanjang ke arah kanan n sedikit serong..

jom ke balcony..



view dari balkony.. pool view

dari dalam dapur..

dapur.. dinding kena cat n kabinet pun kena cat lain..


pintu dapur..

lorong kecik nak ke bilik & toilet

Bilik 1 a.k.a bilik paling depan..

view bilik 1.. masih npk pool wlupun sipi2..

Bilik 2 a.k.a bilik tengah..

kena jalan ke dalam lorong tu akan jumpa sebelah kiri toilet, depan blik 2 dan kanan Master Bedroom

Master Bedroom..

Balcony Master Bedroom

toilet dlm Master Bedroom (** again abaikan apa yg korang npk k!)

View dari Balcony Master bedroom.. sipi2 nampak pool.. lindung dengan pokok pinang.. mcm nk potong je pokok pinang tu...

also npk guard house...

last but not least ..

Irfan behave je time org mengemas.. layan upin ipin kt tab.. nasib baik lantai dh kering time ni..

ok.. aku akan story dari masa ke semasa... after this, aku akan letak pic umah yg dh lengkap dicat..

k.. wait for me yeah!!

13 comments:

Shu Shinju said...

selamat mengemas rumah baru..:)

bestnya umah ade pool...ptg2 leh terjun..:)

Deqna said...

letih kan nak pindah rumah nie... tapi syokkk sgt bila tgk rmh dah kemas kan...

pas ni leh lah irfan berenang2 kat pool tuh..

Nur Irfan Juezrie said...

Shu ~ thanks... dok temenung camne nk mengemas byk2 ni..huhu..

kak deqna ~ heheh.. mmg letih kak... ni baru mengecat pun dh letih.. tak upah org, jimat kos...

InaAchik said...

tahniah ju dh masuk rumah baru...
x sabar nak tgk rumah after deco2... :)

Nur Irfan Juezrie said...

kak ina ~ thanks kak ina.. ala.. ju tak sehebat akak la.. apa2 pun deko2 akak menjadi sumber inspirasi ju.. heheheh

jackapron said...

finally.... yeah!!! ^__^ view from ur house sangatlah chantik sbb pool view sangai2lah mendamaikan. ada 2 balkoni lg, best sgt! ala.. skrg mmgla rumah nmpk x brp elok tgklah after grooming (hikhik rumah pun kena kasi grooming) pasti tertawan! :P x sbq tgk gmbr after.

*tahniah kerana dah memiliki rumah sendiri pd usia yg msh muda. walaupun pasni dh kena byr duit rumah yg byk bulan2 tp x ksh, RUMAH SENDIRI YOU! ^__^

Mak Izz said...

komen kt atas td dr akak taw. lupa nk log out akaun a.frzl. hehehe...

ebob said...

huishh...letih ni ju nk cat...tp bestkn dh de umah sndiri...tahniah!! ;p

Nur Irfan Juezrie said...

kak ADha ~ ha'a.. takpe.. bukan sng nk dpt komen dari abg farizal (wlpun bini dia yg komen.. ) heheh..

tula.. ekceli umah dh siap cat.. tp lupa nk ambik pic.. nti la.. ju tunjuk ek.. lps ni kena mkn maggi jela.. byr umah je dh brp..huhu..

bob ~ heheh.. tula bob.. nsb baik mak abah aku tlg.. cpt la sket.. nk upah org.. mhl... so, buat sendiri jela..

Mak Izz said...

makan maggi sekali-sekala takpe tp jgn hari2, tinggi MSG nt botak :) dun wori, rezeki dr Allah tu tak pernah putus dan sentiasa cukup untuk semua hamba2Nya. kita kena pandai manage, keperluan didahulukan, kehendak time ada duit lebih baru boleh taw!

dgr2 ada perabot baru akan mengambil tempat di rumah baru. ehemmmmm... cant wait to see the whole house after grooming :)

Nur Irfan Juezrie said...

mak izz ~ insyaAllah.. smg Allah mempermudahkan segala urusan n murahkan rezeki kita.. amin...

ha.. perabot baru?? ada2.. tnggu next entry k..

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

ju!!!!
sonoknya dah dpt kunci umah!
bila ju cat balikumah tu, dah lawa dah!
aine tataw la bila nk dpt oc..
dok menunggu ni..
eheheh...

Nur Irfan Juezrie said...

ainee.. mmg best dh dpt kunci.. best jugak nk membayar bulan2.. huhu.. ha'a. dh cat.. tgk next entry.. takpa..sabar2.. ju pun lama menunggu.. dari last year lg.. berkat kesabaran, lama2 dpt jugak..