Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, January 13, 2014

Short Trip Menyelam Minum Air ke Putrajaya-KL

Assalamualaikum..

Ini adalah entry basi dari draft.. kesian sangat tengok entry ni lama2 dalam draft.. so, moh la kita sambung menulis.. 


25 Julai 2013 (Khamis) - Day 1

Trip aku ke Putrajaya n KL ini ialah trip menyelam minum air.. kisahnya.. en suami kena ke Putrajaya ada meeting pada hari Jumaat (26/7/2013), kebetulan hari tu public holiday, Hari Nuzul AlQuran di Penang.

So, pepatah sambil menyelam minum air aku gunakan dengan sebaik mungkin.. hahah! Kami bertolak pada tengah hari Khamis, so aku kena ambil cuti hari Khamis tu.. Gerak ke KL dalam jam 3petang, gerak lambat sebab pagi tu hubby ada court case.. kami berbuka hari tu atas kereta je.. makan kurma dan air.. then jumpa petrol station, kami makan maggie cup.. slurppp..sedap dh tu tau!

Kami sampai di Putrajaya lebih kurang jam 8.15 malam.. terus check in hotel baru di Putrajaya iaitu The Everly Hotel Putrajaya. hotel baru kan, of coz facilities tip top! everything cantik n baru. tapi failed sikit bab makan.. mmg betul cakap  hubby coz hubby dah penah stay bulan lepas kat the everly ni. food mmg failed.. aku rasa aku masak lagi sedap kot.. tudiaaa! haha. hotel ni betul2 sebelah dengan Alamanda. jalan kaki je nak ke alamanda. 

oh ya berkenaan dengan harga.. masa booking dapat harga RM162.40 without sahur and kalau ambil pakej utk gov rm200 nett include sahur for 2 n bukak puasa for 1. memandangkan malas nak kuar cari kedai utk bersahur kami decided to ambik pakej rm200 tu. sebabnya kalau tak ambik pakej rm200, utk sahur saja kena tambah rm21/pax.. so utk 2 orang sahur saja dah 42 + 162.40 (harga bilik) = rm204.40 instead of kami kena byr rm200 je utk tambahan berbuka puasa untuk sorang.. so kat situ dah untung rm4.40 siap dapat bukak puasa utk 1 orang yg harga dia rm80++.. walaupun kami xbukak posa kt hotel hari tu.yela sorang kot.. sian pulak hubby kalau aku yg buka puasa sorang n sian pulak kt aku kalau hubby bukak puasa sorang.. so we all decide dua2 xyah  buka kt hotel.. hihi.. 

So, after check in kami ke Alamanda.. tujuannya nak tgk muvie.. tapi oleh sebab fully seat, kami cancel.. tapau mcd terus balik hotel..

jom layan pics..

 photo 20130725_210408_zps67112164.jpg
masuk bilik je akan nampak mcm ni.. dah la sampai lewat kan? terus nampak katil gebu pulakkk.. mak aii. menggugat keimanan aku ni.. 

 photo 20130725_205731_zps7fa72e52.jpg
zzzzZZZzzzzz (merenung katil sambil menguap)
 photo 20130725_205248_zpscdcac489.jpg
toilet.. suka giler toilet dia.. 
 photo 20130725_205223_zps14b3e527.jpg
small kitchen.. suka jugak!! sbb ada sinki.. sangat sesuai utk aku yang ada anak .. senang nak cuci botol dan masak

 photo 2229_zps20d78913.jpg
depan katil.. ada meja, tv, cermin lagi.. 
 photo 20130725_205325_zps7eb9043b.jpg
tengok la budak ni.. ada2 je pose dia..
 photo 2226_zps7cbe4ba3.jpg
sila jangan jemu!
 photo 2227_zpsab032947.jpg
dia lagi.. 
 photo 2228_zpsae5da3c6.jpg
and more

 photo 20130725_205654_zps93376b6e.jpg
kali ni lain sikit.. mama posing lebih.. 

26 Julai 2013 (Jumaat) - Day 2

Bangun awal giler actually sebab sahur. 1st time tinggalkan irfan kat bilik sorang2.. memang ibu bapa berani mati la kami laki bini.. haha.. sebab kami tau, mostly kalau irfan dah tido, memang susah nak bangun.. tu pun kami sahur cepat2.. nak sahur ikut turn, macam boring lak makan sorang2.. dah la sahur, lagi tak masuk ke perut la kalau sahur sorang diri ..

Sahur biasa2 ja.. betul kata hubby, food kat everly ni tak la sedap mana pun. sahur lagi la kan? menu pun xbanyak .. hanya beberapa menu.. ok la not bad. sahur kot, bukan buka puasa.. dah dapat bukak puasa sapa suruh tak turun bukak puasa masa Day 1.. hahaha..

Lepas sahur, seperti biasa.. manfaatkan waktu sebaik mungkin.. sambung tido.. bangun pagi iron baju hubby sebab hubby akan ke meeting. then, lepas hubby ke meeting, aku apa lagi.. manfaatkan masa jugak.. bermalas-malasan.. besttt!!

Irfan?? ha.. seperti biasa.. bathroom ada bath tub kan?? apa lagi, malas cite jom tengok pics..


 photo 20130726_094759_zpsd92b34fd.jpg
budak ni.. geramm aku..
 photo 20130726_094611_zpsc7732a9d.jpg
rindunya dengan baju ni.. sebenarnya kan.. baju ni missing in action.. xtau kat mana .. yg aku ingat.. hilang pas balik hari raya puasa di kelantan tahun lepas.. dah tu hilang dengan seluar adidas (original) pulak.. memang mama nangis tak berlagu la.. 
 photo 20130726_094636_zps8d004a0a.jpg
view dari tingkat 11..  view tak berapa best.. nampak alamanda je..  
 photo 2130_zps41f49f46.jpg
exersice
 photo 2131_zpsf0061ab2.jpg
excited
 photo 20130726_103555_zpsb6259762.jpg
akvititi kuak lentang bermula.. 


sementara irfan buat hal dalam bathroom, aku? tgk tv, guling2 atas katil.. perasaan time tu bestttnyaaa dapat camni selalu.. haha.. memang tak la kan? after sejam meeting hubby balik dalam kul 11 macam tu.. then aku siap2 packing barang masuk back and we are ready to check out.. move to next destination..

 photo 20130726_131910_zpse827dbcc.jpg
sementara tunggu papa check out..
 photo 20130726_132018_zps295093ae.jpg
last but not least.. request by him.. 

Selepas check out, kami gerak ke KL.. next stop ialah ke pulapol (keje hubby).. nak sampai ke pulapol pun boleh tahan jammed. kalau bawak roti dah kenyang.. nasib baik bulan puasa je tau.. after setel kerja di pulapol, next destination ialah SOGO.. yeahhhhhyyyy!!! itulah yang dikatakan sambil selam sambil telan air.  raya tak lama dah dik non oiii.. haruslah shopping ala kadar. tapi kan, yang bestnya.. pulapol jalan semarak tak ada la jauh mana pun dengan jalan TAR. tapi kami stuck dalam jammed almost 2 hour. masa stuck tu , dok nampak je sogo depan kami.. tapi apa kan daya nak ke sogo ibarat nak balik kampung..

kam keluar dari pulapor jam 3 lebih dan sampai di sogo dekat jam 6 petang. giloosss.. buang masa atas jalan. kalau sampai sogo awal mesti shopping lagi banyak.. apa2 pun alhamdulillah, sebab jammed aku tak membazir.. membazir amalam syaitan. sampai sogo, nak masuk parking pun kena tunggu turn.. sogo memang havoc time dekat nak raya.. memang boleh muntah hijau tau.. tapi sebab cita-cita tinggi kan, memang kesabaran adalah sangat tinggi time tu..

dapat je masuk dalam basement parking, akvititi parking sangatlah menguji keimanan kami.. almost parking ada full hokay!. tapi atas usaha n sabar kami dapat jugak parking akhirnya kini pasti.. jam time tu dah pukul 6 lebih.. time berbuka puasa hampir tiba.. kami decide shopping dulu and bukak puasa kurma yang sentiasa aku spare di bulan puasa utk travel plus minum air kosong je.. kenyang dah bila gila tengok sume items on sales.. selepas shopping dengan ala kadar, kami ke food court sogo utk makan benda yang berat dan mengenyangkan.

 photo 20130726_201219_zps0ed9fc16.jpg
@ food court.. irfan terpesona dengan waterfall kt situ.. kat Penang takde kan sayang.. 
Selepas setel shopping dan makan, kami ke Puteri Park Hotel. aku dah booking siap2.  memang kami sengaja untuk stay di area Jalan TAR/Jalan Chow Kit.. yela.. asalnya plan pas nk ke Sogo, nak jalan2 kat jalan TAR.. tapi dah 2 jam stuck dalam jem, mcm mana nk squeeze time nak ke jalan TAR siang tu kan>?

So, terus check in di Puteri Park Hotel Kuala Lumpur, location dekat dengan Chow Kit. tak silap aku harga hotel ni RM130 je.. ok la habuan nak tido mandi je.. check in pun dah lewat hari tu around 9 pm.. lepas mandi rehat semua.. kami turun ke bawah utk ke pasar malam di tepi  hotel..

 photo 20130726_234608_zps2a84deff.jpg
pow mama masa kt sogo.. aduushh..

27 Julai 2013 (Sabtu) - Day 3

Tibalah hari ke3.. maaf ye .. selalu aku buat entry  marathon kalau panjang2 macam ni kan? tapi oleh kerana ni entry basi, aku habiskan jela ye.. (walapun jari jemari dah lenguh2 menaip). hari ke3, hari utk balik .. cukuplah 2 malam tido hotel.. kalau masuk 3 malam kena tumpang rumah sedara marah la ye.. hahaha..

seperti kebiasaan, IKEA adalah tempat wajib disinggah kalau ke KL.. selalu akau akan singgah on the way back la.. baru senang nak penuhkan bonet kereta kan? after penuh bonet terus balik jangan tengok belakang lagi..

 photo FB_IMG_13748956152003692_zps357ab945.jpg
IKEA.. kami datang.. 
 photo 20130727_125041_zps682fc587.jpg
penuh 1 troli.. bukan barang kami semua ye.. cik shu kita kirim nak naik rumah baru.. 
 photo 20130727_124759_zpse394064f.jpg

 photo 2209_zps8f8529db.jpg

 photo 20130727_124747_zpsa22a2e7d.jpg

 photo 20130727_124525_zps0af9d524.jpg
irfan happy sebab dapat tolak troli kecik.. 

selesai shopping di IKEA, kami pun gerak balik penang.. asalnya balik penang.. tapi oleh sebab esoknya (ahad), kami terus zaaasss balik kampung kedah.. fuhyooooo...


28 Julai 2013 (Ahad) - Day 4

ni adalah episod kembali ke pangkal jalan..

 photo 2201_zpsbe7b85d7.jpg
on the way.. happy nak balik rumah .. 
 photo 2207_zpsf5dc3cf4.jpg
balik ke penang naik feri.. suka irfan .. 
 photo 2210_zps27789ea9.jpg
my nyawa.. 

ok.. dah setel.. sekian teirma kasih (rasa bangga dengan diri sendiri sebab tenaga juang yang tinggi untuk abiskan entry basi)

3 comments:

Mak Izz said...

haha... suka tgk muka hampa 3 org yg last tu mmg seronok habis cuti2 KL putrajaya :)

tahniah kerana berjaya siapkan entry ni tapi... akak akan bg A kalo ju cite satu persatu shopping apa kt sogo.. kt ikea.. wajib bikin entry khas.

hehehe... dera nih!

Nur Irfan Juezrie said...

ha akak!! menda lama kot.. mana nk cikau gambar.. lg2 brg2 kt ikea.. hahah.. matikkkk... insyaAllah.. akan usahakan.. dpt tugas lg..

Siti Shuhadah said...

TQ ju sbb tolong beli brg2..penuh keta..hehe..