Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, July 3, 2010

Cite Baru Utk Semua!!

Isnin lepas, aku cuti.. cuti pun cuti kecemasan ok.. bukan apa.. ada perkara2 yg perlu aku setel.. aku tak penah lg la mendedahkan perkara ini dlm blog.. hehe.. mcm suspen je kan perkara ini.. bukan apa.. tkt tak jadi.. so, dengan ini aku dengan sahnya nk start menshare perkara ini dengan korang sume..

napa aku cuti? ekceli aku sdg dlm proses utk membeli rumah.. erm.. n hari isnin lps baru p sign agreement house loan kt bank n p sign S&P kt agen jual rumah.. n also aku byr 5% deposit umah.. 5% je yg mampu.. heheh.. takpela kan, apa2 pun.. mmg la akan susah2 dahulu utk sng2 kemudian, InsyaAllah..

ok .. meh la aku cite sket napa aku nk beli umah.. erm.. of kos la sebagai insan biasa kita mesti la nk ada umah sendiri, keta sendiri n keluarga sendiri kan.. keluarga n keta aku dh ada.. so, rumah pun harus la aku ada jugak.. tu mmg impian sume org la kan?? so, me too!! aku laki bini decide utk beli umah dlm penang je.. sbb kami dua keje dlm penang.. ramai gak org yg keje dlm penang ni tp beli umah kt seberang, kulim n etc.. sbb umah sebelah seberang sana (bukan seberang indon ya) lebih murah nk banding dgn harga rumah dlm Penang ni...

tp bg aku.. biar la aku dok umah apartment kecik cinonek je.. dari aku hari2 nk hadap jem atas bridge, myk keta n tol RM7 penang bridge tu.. n jugak salah satu faktor lain.. sbb babysitter anak aku n faktor usia irfan.. n jugak risiko bila irfan dh bersekolah nti..

lokasi umah yg kami beli ni pun tak jauh dari umah skg.. n kira area2 usm n dkt2 sini jugak la. antara penyebab utama napa aku beli umah dlm penang ialah sbb aku mmg dh sgt2 berpuas hati dgn babysitter anak aku skg ni.. sgt3 berpuas hati ok!! n umah babysitter aku dgn umah aku skg ni pun dkt.. so, aku nk beli umah baru ni pun area2 umah aku skg jugak n yg penting area usm gak n of kos la area2 umah bbysitter aku tu.. So, klu kata en hubby outstation.. tak yah la aku pening2 nk drive jauh2 nk menghantar irfan kt umah bbysitter n nk ke tempat keje..

lg faktor lain, skg ni irfan masih baby .. so, klu kata aku beli umah kt seberang.. klu irfan sakit demam ke apa.. tak ke pening kepala aku nk fikir nk balik tgk dia nk bawak dia g klinik sume.. then sbb lain klu kata aku beli umah kt seberang... nti sekolah irfan sure la aku pening kan.. pening apa ek? hehe.. pandai2 la korang la fikir aku pening apa.. so, utk tidak memeningkan akal fikiran n mentensionkan keadaan, aku decide beli je umah dlm penang utk kami sefamily duduk utk cari rezeki di sini.. misal kata, rezeki kami bukan di sini, rumah tu boleh buat sewa atau jual.. klu nk sewa, aku rasa takde masalah.. dengan lokasinya di area USM of kos agak senang nk dpt penyewa.. n klu nk jual umah tu sekali pun.. harga umah kt penang ni makin hari makin naik.. so, aku rasa tak rugi pun aku beli umah tu..

dlm hati kami laki bini ada jugak la perasaan nk dok umah atas tnh.. yela.. selama mana nk dok umah atas umah org kan? tapi takpe.. aku ckp kt hubby.. kita baru nk mula hidup, kita start la dari bawah.. sket2, kita upgrade la hidup kita.. insyaAllah, ada rezeki suatu hari nti..

Ekceli aku ada beberapa hutang gambar utk Kak Adha a.k.a Mak Izz.. hai.. kak adha, apa la cite akak skg.. lama menyepi... tau la dlm pantang.. bila nk online? hehe.. dia ada request soh aku ambik gambar apartment baru aku tu n upload dlm blog coz dia nk tgk.. tp masa aku g tgk umah tu sungguh tak sempat ok!! dgn elektrik pun tak disambung lg.. so, lighting tak brp nk cukup dlm umah tu.. apa2 pun.. kak adha, utk tidak mengewakan akak, ju nk attach a few gambar bakal umah ju ni ye.. ni pun curi dlm website penang properties.. tp so sorry gambar dlm umah tak dpt la ju nk tunjuk.. coz mmg tak ambik pun.. nti2 la.. bila dh confirm duduk, dh cat segala bagai ju mesti tunjuk kt sume my blog reader ya!!

Oh ya.. FYI, umah yg bakal aku beli ni bukan lah rumah baru ye.. aku beli dari owner la.. so, fhm2 la.. condition umah ni ada la sedikit cacat celanya.. n akan of kos la akan direpair sblm aku masuk duduk mendiami.. tp bila tu tak dpt la nk agak lg, mybe dlm thn ni or awal thn dpn la kot.. tu agak2 aku je.. apa2 pun korang sume doakan la agar segala urusan ini berjalan dgn lancar.. amin...

here attached some pics that aku curi dlm intenet n klu nk tgk lg leh jugak dlm website Penang Properties.. layannnnzzzzzz...................

sblm tu ni sket details pasal umah ni..

Building Details:
Blocks: 7 Storeys: 7 - 13 Units: 496 Bedrooms: 3 Bathrooms: 2 Built-Up: 700 sq. ft.
Tenure: Freehold Entrance: North-West Year Completed: 1999

Facilities:
Sauna, Car Park, Badminton Court, Gymnasium, Jacuzzi, Swimming Pool, Mini Market, 24 Hours Security, Landscape Garden, Community Hall, Reading Room

Neighbourhood Environment:
School / College, Restaurant / Fast-Food, Medical Centre


keseluruhan apartment

1 of the block

main entrance

Taman Jade View Apartment

Rukun Tetangga pun ada

& last but not least harus ada swimming pool..

ok.. cite tamat.. akan update pasal umah ni dari masa ke semasa.. insyaAllah...

9 comments:

~mama aiman~ said...

hai ju!! sama la kita, maz pun tengah dalam proses beli rumah.. skang tunggu dokumen complete sebelum submit kat treasury, hopefully semua berjalan lancar, cantik view rumah yang jue nak beli tu, macam hotel, ada swimming pool n sauna bagai... maz beli rumah teres je.. takdela swimming pool macam jue.. hehehe

lasayee said...

alhamdulillah...murah rezeki..doakan turn kami pulak ok..

Nur Irfan Juezrie said...

maz : maz, tq.. ok la maz dpt beli umah teres.. mcm ju cite dlm blog tu ju n asben pun tingin umah atas tanah.. lg besar.. tp tula.. kt penang ni tak mampu la umah atas tanah maz.. hehe.. tula.. hopefully sume proses kita berjalan lancar.. ju tak buat gov loan maz.. ju buat bank loan.. coz tu bukan umah baru.. nk tunggu gov loan lmbat.. nti dok tunggu loan owner jual kt org lain.. hehehe

wanie : alhamdulillah wani.. pelan2.. ju pun penat gak nk fikir sume benda ni.. penat duit.. rasa tak cukup udara je nk bernapas.. hehe.. ju doakan wanie pun dpt beli umah cpt2.. rezeki anak wanie..

$uNmeloN said...

Tahniah jue!!! Jgn lupa jemput kami semua kat "sini"[ukp]! hahahaha...

Nur Irfan Juezrie said...

alhamdulillah.. rezeki. ju pun slow2 amer.. ni pun rasa mcm semput ja.. tu tera beli apartment kecik cinonek je baru.. hehe.. insyaAllah.. geng UKP takkan ju lupa ok!! n nk mintak jugak geng UKP tlg agkat barang pindah umah baru (kuakuakaua)

zoelalisa said...

eh, ok la tu jue. jade view. well congrats da bli umh. kecik pn takpe. janji rumah sndiri. doakan intan pulak ek..

Nur Irfan Juezrie said...

tq intan.. ju doakan sume kawan2 kita cpt beli rumah.. aminn..

Mak Izz said...

wow cantek area umh. kalo kt sini dh taraf kondo tu. sewa kurang2 1k sebulan. sori lama menyepi, akak dh blk jln kebun. hehe..

Nur Irfan Juezrie said...

hehehe.. yeke? wah.. dh balik jalan kebun.. bestnya!! haha.. takde la cntik mana pun.. klu kondo kt sini lg best!! area umah mmg cntik akak.. tp umah tu takde la besar mana pun..