Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, January 25, 2010

Irfan & Tom Tom Bak

Ralitnya irfan tgk Tom Tom Bak.. Spt biasa klu dgr je lagu Tom Tom Bak tu, cpt2 dia akan lari ke arah TV (dlm walkernya la.. takkan lari betul2).. So, masa ni time cite Tom Tom Bak la.. jom tgk irfan begitu kusyuk tgk Tom Tom Bak..


video

Irfan Main Mata

Nk tgk irfan main mata? ha.. jom tgk video kt bawah ni yerk? time ni aku saja2 je acah2 irfan suapkan dia air dgn straw..

video


p/s : Sila abaikan keadaan sekeliling ya.. ternyata rumah ku amat "kemas" sekali.. hehehe

Thursday, January 21, 2010

Finally...

Finally........

Erm.. akhirnya.. ni la yg aku tunggu2.. tunggu apa yer?? tunggu irfan merangkak la.. Irfan boleh meniarap agak awal iaitu di usianya seawal 3 bulan.. bg aku cpt la tu.. sbb badan dia kan bam-bam so, dok bujet berat badan mybe lewat nk meniarap.. So, lps meniarap melunjur ke depan n berpusing.. tak silap aku melunjur tu pun lmbat gak kot.. tak ingat la bila tp rsnya masa irfan 6 bulan cmtu kot.. (sory ye klu salah)..

Then.. spt biasa lps melunjur, mesti la merangkak kan? tp lama jugak tunggu.. tak merangkak pun.. masa dia 8 bulan aku bg dia duduk.. ternyata time tu irfan dah leh duduk.. tp bukan dgn sendiri..

Then.. masa dia 9 bulan iaitu skg la.. irfan dh start memanjat n berdiri. dh leh berdiri berani lak nk lps2 tgn.. konon2 mcm dia tu teror je tau.. then klu jatuh, mula huk hek huk hek.. tp bg aku, irfan boleh sume tu agak lewat.. sbb ada anak member aku sebaya dgn irfan dh boleh buat sume benda tu sebelum irfan.. tp bg aku takde la risau sgt.. sbb budak2 ni bukannya sama.. so, i just wait n see.. as long irfan sihat, tak byk karenah, jadi budak yg baik, n jadi budak yg bijak sudah lah..

So, pada suatu hari, lately ni lah.. dlm 2 minggu lps, irfan dh start memanjat n berdiri.. kdg2 dia mcm dok gaya merangkak, tp tak merangkak pun.. tp dia cuba utk duduk.. n yes!! dia berjaya duduk dgn sendiri.. So, duduk dh boleh la.. then.. memanjat n berdiri la.. pstu dalam masa yg sama dia try utk merangkak.. n finally dia boleh merangkak.. tp tak laju la.. baru try2 kot.. 3-4 langkah merangkak, dia stop.. erm.. hehe.. tp takpe.. mybe tu baru permulaan.. nti dh laju merangkak jenuh aku nk kejar dia pulak.. silap hari bulan lg laju dari aku.. hihihi..

So, lyn jela gambar kt bawah ni yer...

Gaya "pumping"

"alamak nk jatuh pulak!"

"uishh.. rupa2nya best dpt jalan2 ni"

Tgk la sibuk sungguh nk pegang pegang ni

layan video pulak jom!! tgk la.. ada mcm2 perangai si irfan ni..

video


video


video

Align Center
video


video


video

Wednesday, January 20, 2010

Resepi Baru Utk Irfan

Hi.. kengkawan.. berjumpa kita lg dlm rancangan masak-memasak..huhu.. poyo je kan..ekceli aku ni nk cite sket ttg resipi baru irfan.. takde la masak2 guna api ok!! just pick n mix je.. hehe.. bunyi mcm cmpur mcm2 je kan.. takde la mcm2 pun.. apa2 pun tgk jela kt bawah k..

Bahan-bahannya seperti berikut :

Roti Gardenia

Susu Irfan

Kismis

Ha! tula bahan2nya.. simple je kan..
so, meh la aku ajarkan cara2 utk membuatnya ok!

1. Koyak kecik2 roti Gardenia (aku guna 2 keping utk irfan). Ni based pada korang la.. klu baby korang mkn byk, tambah roti kasi byk..)

2. Apabila roti telah dikoyak kecik2, then rendam roti gardenia tu dalam susu baby korang. Then masukkan dalam blender or food chopper..

3. Masukkan kismis (ikut suka hati byk mana pun) ke dalam blender / food chopper..

4. Blendkan sume benda2 tu smpai hancur.

5. Then... siap!!

*P/S : sory, takde gambar cara2 buat benda ni..

Then.. nk tgk hasilnya..

>

jeng

>

jeng

>

jeng

erm.. ni la hasilnya.. npk mcm nestum jela.. tp rsanya best tau.. ada masin2 roti, manis2 kismis, lemak2 susu..hehe..

Irfan pun mkn dengan selera tau u alls.. tp ada cite di sebalik keseleraan dia mkn tu..

Ok. meh nk cite ni.. pg sabtu hari tu, aku awal2 lg buat bfast irfan ni.. sbbnya irfan slunya lps bangun tido.. dlm kul 8-9 cmtu dia akan tido balik.. tkt dia ngantuk, aku bg makan awal la... irfan klu dia dh ngantuk, dia tak mau mkn.. So, aku pun spt biasa suap irfan mkn dgn bfast barunya tu.. (mestila aku suap irfan takkan irfan suap sendiri kan?.. tp.. klu u alls nk tau tunggu cite smpai abis)

So, tgh2 suap irfan mkn tu, tetiba je aku ada hal personal dan perlu ke "bilik kecil" (u all faham2 jela kan.. hihi).. then alang2 dh ke "blik kecik" tu aku pun terus la mandi.. stop jap suap irfan mkn.. nk smbung lps aku siap mandi.. masa tu en hubby tgh masak sarapan pagi di dapur.. sblm aku masuk ke " bilik kecik + bathroom" aku ada pesan kt hubby .. camni la lebih kurang bunyinya "abg! tgk irfan tau.. ju nk mandi sat..". pinggan irfan yg berisi menu baru hari tu aku letak atas meja mkn..

OK.. then.. aku mandi la.. (takkan nk cite aku mandi kan..) pendekkan cite.. lps je aku kuar dari bathroom, korang nk tau apa yg aku tgk..

aku tgk irfan dh sampai pegang sudunya.. then... pinggan dia dh tertangkup kt bawah lantai.. then.. mulut, pipi, sampai ke rambut dh penuh dgn menu baru hari tu.. pstu kt walker dia abis dgn tumpahan menu baru tu, jugak kt kerusi walker irfan.. rupa2nya dia gagahkan diri dok mencapai pinggan yg aku letak atas meja.. Wah!! gue fening.. mandi tak smpai 10 minit.. mcm2 dh jadi.. erm.. cmtu la klu bapak menjaga anak.. dlm dok pesan.. "abg tgk anak ye!".. tp masih lg jadi cmtu..
ala.. umah aku takde la besar mana mcm umah banglo pun.. flat kecik mcm kotak je..
tp my hubby kt dapur n irfan kt meja mkn pun dia tak sedar apa anak dia buat tau.. ee.. geram je.. kiranya menu hari tu tak diabiskan secara sepenuhnya.. menu tu diabiskan di atas lantai, di sana sini.. npknya weekend akn dtg kenalah buat lg menu tu.. hehe....

kla jom lyn pic irfan.. mmg comot muka irfan tau.. so, layannnzzzzz....

Gambar makan sebelum kejadian comot. sila abaikan keadaan sekeliling tu yerk!

Time ni steady lg..

dok buat muka menggoda la pulak!!

alahaiiii.. la irfan..

dia dah boring dah..

tgk! muka boring irfan..

Ha.. tgk apa tu?

comotnya irfan..

Sibuk je main bekas air dia..



Ok jom kita tgk la gambar comot irfan selepas kejadian tu..

"hah!! sudah la..!! irfan dh busan la mama suap irfan.. meh irfan nk mkn sendiri!!"

jom tgk hasil dia mkn sendiri..

firstly, nk tunjuk tgn dia ok!! abis diramas sume makanan2 tu tau..

tgk la abis walker dia comot kena makanan

tgk tgn kiri dia genggam sudu.. kuat sgt.. aku nk ambik tak bg.. tak nk lepas.. smpai ngis2..

sonok la tu dpt pgg sudu.. slu dia tgk aku je pgg sudu.. agaknya lama dah dia geram nk pgg sudu.. bila time aku takde.. ambik kesempatan la tu..

uh...

"erm.. sudu ni best la mama"

"inilah aku, irfan"

ok.. tamat cite pagi sabtu yg sungguh lucu.. geram pun ada.. cmtu la melayan karenah anak.. saborr jela...

Chowww..!!!!!!!!!!

Cite Yg Sgt Basi (Weekend Christmas)

* P/s : Ini cite backdated OK!!!

Erm.. spt yg aku janjikan or hint2 di n3 NI, skg ni tibalah masa utk aku citekan cite yg sgt2 basi. cite ini berlaku pada weekend cuti Krismas tahun lepas.. bunyi tahun lps mcm lama je kan? hehe...

Actually takde la apa2 yg menarik pasal cite aku kali ni.. no more story about vacation ok!!
jenuh la aku nk bercuti tiap2 kali weekend. yela.. gaji aku bukannya rm4000 sebulan.. heheh.. So. weekend Krismas tu aku balik kg la.. so, klu balik kg, mesti la ada masa yg byk utk melayan karenah irfan.. yela.. aku tak de la sibuk buat keje umah mcm dok umah sendiri.. klu dok umah sendiri, weekend 4 hari pun tak cukup bg aku.. aku rasa hari2 buat keje umah pun takleh nk abis..

Spt bisa cite yang hampir loya korang sume akan dgr ialah cite ttg anak teruna aku la.. cite apa lg.. yela.. irfan skg tgh membesar.. aku sgt seronok melihat aksi2 dia hari demi hari.. apa yg aku sgt perasan ialah irfan sgt suka menari.. yg paling ketara ialah bila dia tgk iklan TM (Lagu through my window nyanyian Bunkface). N jugak setiap lagu yg dia rasa dia nk menari.. hehe.. mcm2 gaya la budak irfan ni..

Nk cite pjg pun rasa mls sbb ni cite backdate. hehe

Choowwww dulu.. ada cite lg yg aku nk cite pasal irfan ni.. so, wait for next n3 yah!!



video

Thursday, January 14, 2010

"Bicara Bayi"

Aku dapat artikel ni dari seorang blogger.. very interesting..

Malaikatmu.. ...


Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia....



Dia bertanya kepada Tuhan : "Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya begitu kecil dan lemah?"

Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu .."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia ."

"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?"

"Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?""

Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"

"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?"

"Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi"

"Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu"

Disaat itu Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar,

dan sang bayi bertanya perlahan : "Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?"

"Kamu akan memanggil malaikatmu itu: " IBU "

Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa..... Dialah sesatunya harta yang tiada galang gantinya dunia akhirat...

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak yang sedang embesar....sesungguhnya Syurga itu dibawah telapak kakimu...

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
1) Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
2) Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
3) Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan dosa-dosa yang silam
4) Di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."


"Sampaikan! lah walau satu ayat"

Wednesday, January 13, 2010

Dapat Something Lagi..

hi sume.. rasanya lama tak update blog.. actually ada benda nk cite.. tp rasa mcm takde mood je nk cite klu takde gambar.. modal nk becerita ada, tp gambar takde lak.. ha.. 1 lg hutang yg aku hint2 kt entry lps, pun tak lunaskan lg.. bukan apa.. aku tak sempat nk transfer video yg aku nk cite tu kt pc.. so, aku tak jamin la samada cite basi tu akan dicite or tak cite.. hehe..apa2 pun tgk pada keadaan je la ek!!

Ok! back 2 the title entry aku hari ni.. kt entry lps aku ada hint yg my ex-bos aku nk bg something lg lps bagi kek.. so, smlm dia bg la gift tu.. so, nk tau apa?? tgk la kt bawah..

>
>
>
>

Tgk! siap ada ucapan kt atas wrapper tu ok!! hehe.. appreciation dari seorang bos kepada PA.
AKA stand for Abd Karim Alias, my ex-boss

jom kita bukak! tgk apa isi dlmnya..

>
>
>
>

Kotaknya.. erm.. korang rasa apa ek? mesti dh tau kan tgk kotak tu.. sbb aku pun dh leh agak bila buka wrapper hadiah tu..

jeng!

jeng!

jeng!

hehe.. for sure la brooch!! erm.. cntik tau.. very shining... hehe.. wane usm lg OK!! purple.. btw.. i likeeee...!!! tq prof!!!

So, thanks to Prof. Karim.. wlupun prof tak bc blog aku ni.. tp aku ttp nk ucap tq.. mana tau tetiba tersesat aku punya blog masa dia lyn internet.. hehe.. tak dpt dinafikan.. bekerja dgn beliau merupakan pengalaman yg best sgt.. he is a very nice guy... all the best prof!!

Friday, January 8, 2010

Dapat Something!!

2, 3 hari ni jiwa aku kacau bilau sket.. klu korang tgk status kt ym korang faham la ek.. ada jugak kengkawan yg simpati tnya aku napa dgn aku? gaduh dgn asben ke? hehe.. tp sebenarnya adalah 2, 3 perkara di ofis yg menganggu n mengacau jiwa aku.. apa n nape biarlah rahsia.. susah gak nk cite dlm blog ni kan? hehe.. apa2 pun tu adalah dugaan di tahun baru ni.. slps dpt berita baik dptlah pulak berita kurang baik.. so.. baru adil kan? apa2 pun mintak Allah kuatkan n tabahkan hati aku ni.. mintak Dia berikan aku kesabaran yg paling tinggi sekali.. wlupun sedikit hatiku terluka.. biarlah.. mungkin ada hikmah disebaliknya.. apa2 pun hidup mesti diteruskan..

OK!! berbalik kepada tajuk n3 aku hari ni, hehehe (nk senyum sorang2 jap ek).. aku telah dapat something!! nk tau apa..

jeng! jeng! jeng!
>
>
>
>
>
Tadaaaa!!!!

nk tgk rupa keknya?? jom!!!
<
<
<
<

sedap ooo.. aku dh beberapa kali mkn kek ni..

dari siapa?? erm.. ok la aku gitau ek.. aku dpt kek dari my ex-bos.. wah.. wlupn hanya sebijik kek coklat yg sedap.. (aku mmg tau dah yg kek tu sedap sbb wife ex-bos aku ni master dlm pembuatan kek ni).. Bg aku itu adalah penghargaan yang tak terhingga utk aku.. Thanks to Prof. Karim.. sesungguhnya dialah bos yg sgt best!! sayangkan aku sempat berkhidmat dengannya hanya utk 7 bulan... then this Januari, kontrak ex-bos aku dh tmat.. sbb dia tak mau sambung kontrak tu, dpt la bos baru.. apa2 pun bos baru ni pun ok gak.. sempoi jerk!!! apa2 pun bersyukur sgt2.. tp ada yg tak best tau.. tp bukan berkenaan dgn bos baru aku ni.. tp berkenaan perkara lain.. nk cite ke tak..tunggu la klu ada kesesuaian ek..

So, sgt happy hari ni.. mcm kerja2 aku selama ni dgn ex-bos dihargai.... apa2 pun klu ada peluang berkhidmat dgn beliau lg, aku nkkkk sgttt!!!

K la.. lps ni nk kenduri kek kt ofis..

~daaaaaaaa~

p/s : td ex-bos kata ada something lg, dia nk bg.. tp terlupa bawak.. hehehe.. (bestnya!!)
aku pun kena cari someting ni for him..

Monday, January 4, 2010

Kembali Bekeja Dgn Mood Tahun Baru

1 Januari 2010, bermulala tahun baru.. bg aku utk tahun baru ni byk sgt benda baru yg aku alami.. 1st sekali sure la aku dpt boss baru.. hehe.. apa2 pun kena belajar balik pe'el bos baru aku ni.. sesungguhnya bos lama aku sgt la baik n aku rasa mcm sedih kerana dpat berkhidmat dengannya hanya 7 bulan sahaja.. apa2 pun kerja perlu diteruskan wlupn sapa yg jadi bos aku kan?

N hari ni jugak Irfan di antar ke baby sitter yg baru.. kenapa? biarlah aku n sesiapa yg tahu saja yg tahu (ayat apa ni ek).. So, irfan pun dah genap 9 bulan semalam.. n biarlah dia pun ada something yg baru.. alhamdulillah.. irfan adalah anak yang baik.. stay dgn babysitter yg baru pun ok2 je.. tak ngis n cpt sesuaikan diri.. sesungguhnya irfan sgt pandai membawa diri ke mana.. wlpun pg jumaat tu dia demam sedikit. mybe dia tahu yg aku nk antar ke rumah babysitter yg baru.. tp alhamdulillah.. demamnya beransur pulih.. mgkin jugak nk boleh buat apa2 kot.. (kata org2 tua)..

Dan apa yg aku nk cite di sini.. ialah rezeki Tahun Baru.. kat entry lps aku ada hint2 pasal ini iaitu kenaikan gred Pembantu Tadbir (kesetiausaah) N17 ke Setiausaha Pejabat N27.. Alhamdulillah benda2 yg semua secretary tunggu akhirnya tercapai jugak.. wlupun lama benar menunggu.. kini kami secretary akan menerima hak apa yg sepatutnya kami terima.. Sesungguhnya hal ini membuatkan aku n kawan2 lebih bersemangat utk terus maju jaya dalam kerjaya kami..

P/S : aku ada cite basi yg aku hutang ni.. tak tau bila nk story morry ni.. tunggu la ye!!