Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 20, 2010

Resepi Baru Utk Irfan

Hi.. kengkawan.. berjumpa kita lg dlm rancangan masak-memasak..huhu.. poyo je kan..ekceli aku ni nk cite sket ttg resipi baru irfan.. takde la masak2 guna api ok!! just pick n mix je.. hehe.. bunyi mcm cmpur mcm2 je kan.. takde la mcm2 pun.. apa2 pun tgk jela kt bawah k..

Bahan-bahannya seperti berikut :

Roti Gardenia

Susu Irfan

Kismis

Ha! tula bahan2nya.. simple je kan..
so, meh la aku ajarkan cara2 utk membuatnya ok!

1. Koyak kecik2 roti Gardenia (aku guna 2 keping utk irfan). Ni based pada korang la.. klu baby korang mkn byk, tambah roti kasi byk..)

2. Apabila roti telah dikoyak kecik2, then rendam roti gardenia tu dalam susu baby korang. Then masukkan dalam blender or food chopper..

3. Masukkan kismis (ikut suka hati byk mana pun) ke dalam blender / food chopper..

4. Blendkan sume benda2 tu smpai hancur.

5. Then... siap!!

*P/S : sory, takde gambar cara2 buat benda ni..

Then.. nk tgk hasilnya..

>

jeng

>

jeng

>

jeng

erm.. ni la hasilnya.. npk mcm nestum jela.. tp rsanya best tau.. ada masin2 roti, manis2 kismis, lemak2 susu..hehe..

Irfan pun mkn dengan selera tau u alls.. tp ada cite di sebalik keseleraan dia mkn tu..

Ok. meh nk cite ni.. pg sabtu hari tu, aku awal2 lg buat bfast irfan ni.. sbbnya irfan slunya lps bangun tido.. dlm kul 8-9 cmtu dia akan tido balik.. tkt dia ngantuk, aku bg makan awal la... irfan klu dia dh ngantuk, dia tak mau mkn.. So, aku pun spt biasa suap irfan mkn dgn bfast barunya tu.. (mestila aku suap irfan takkan irfan suap sendiri kan?.. tp.. klu u alls nk tau tunggu cite smpai abis)

So, tgh2 suap irfan mkn tu, tetiba je aku ada hal personal dan perlu ke "bilik kecil" (u all faham2 jela kan.. hihi).. then alang2 dh ke "blik kecik" tu aku pun terus la mandi.. stop jap suap irfan mkn.. nk smbung lps aku siap mandi.. masa tu en hubby tgh masak sarapan pagi di dapur.. sblm aku masuk ke " bilik kecik + bathroom" aku ada pesan kt hubby .. camni la lebih kurang bunyinya "abg! tgk irfan tau.. ju nk mandi sat..". pinggan irfan yg berisi menu baru hari tu aku letak atas meja mkn..

OK.. then.. aku mandi la.. (takkan nk cite aku mandi kan..) pendekkan cite.. lps je aku kuar dari bathroom, korang nk tau apa yg aku tgk..

aku tgk irfan dh sampai pegang sudunya.. then... pinggan dia dh tertangkup kt bawah lantai.. then.. mulut, pipi, sampai ke rambut dh penuh dgn menu baru hari tu.. pstu kt walker dia abis dgn tumpahan menu baru tu, jugak kt kerusi walker irfan.. rupa2nya dia gagahkan diri dok mencapai pinggan yg aku letak atas meja.. Wah!! gue fening.. mandi tak smpai 10 minit.. mcm2 dh jadi.. erm.. cmtu la klu bapak menjaga anak.. dlm dok pesan.. "abg tgk anak ye!".. tp masih lg jadi cmtu..
ala.. umah aku takde la besar mana mcm umah banglo pun.. flat kecik mcm kotak je..
tp my hubby kt dapur n irfan kt meja mkn pun dia tak sedar apa anak dia buat tau.. ee.. geram je.. kiranya menu hari tu tak diabiskan secara sepenuhnya.. menu tu diabiskan di atas lantai, di sana sini.. npknya weekend akn dtg kenalah buat lg menu tu.. hehe....

kla jom lyn pic irfan.. mmg comot muka irfan tau.. so, layannnzzzzz....

Gambar makan sebelum kejadian comot. sila abaikan keadaan sekeliling tu yerk!

Time ni steady lg..

dok buat muka menggoda la pulak!!

alahaiiii.. la irfan..

dia dah boring dah..

tgk! muka boring irfan..

Ha.. tgk apa tu?

comotnya irfan..

Sibuk je main bekas air dia..



Ok jom kita tgk la gambar comot irfan selepas kejadian tu..

"hah!! sudah la..!! irfan dh busan la mama suap irfan.. meh irfan nk mkn sendiri!!"

jom tgk hasil dia mkn sendiri..

firstly, nk tunjuk tgn dia ok!! abis diramas sume makanan2 tu tau..

tgk la abis walker dia comot kena makanan

tgk tgn kiri dia genggam sudu.. kuat sgt.. aku nk ambik tak bg.. tak nk lepas.. smpai ngis2..

sonok la tu dpt pgg sudu.. slu dia tgk aku je pgg sudu.. agaknya lama dah dia geram nk pgg sudu.. bila time aku takde.. ambik kesempatan la tu..

uh...

"erm.. sudu ni best la mama"

"inilah aku, irfan"

ok.. tamat cite pagi sabtu yg sungguh lucu.. geram pun ada.. cmtu la melayan karenah anak.. saborr jela...

Chowww..!!!!!!!!!!

10 comments:

NeenaAnuar said...

hehehe.. memang comot chomel si irfan... confirm lepas nie dia makin gebusss kalau selalu makan roti gardenia.. hehehe..

Mrs^JB said...

kak ju..nak tnya..start umor brapa bulan kak ju dah mula bagi dia solid food mcm nestum n lain lain?
shikin..

Nur Irfan Juezrie said...

NeenaAnuar : hehe.. comot la akak.. geram tgk..rasa mcm nk marah je.. hehe..

Mrs^JB : oo..shikin, ingt shikin mn tadi.. k.ju bg umur 6 bulan la.. klu ikut klinik mmg 6 bulan depa soh bg mkn.. ekceli penah try bg masa 5 bulan++ tp g klinik gitau kt nurse, nurse tak bg mkn lg.. so stop jap.. then 6 bulan bg smpai skg la..

eh.. shikin dh ada baby ke? tak cite pun.. hehe.. btw, tahniah tau.. dh brp bulan? bg la link shikin punya blog..

$uNmeloN said...

Biasa la tuh... anak laki, independence! Jgn takut irfan.. uncle dulu kecik2 pon camtu gak... Kawan irfan si Luqman pon sama.. he he he...

Nur Irfan Juezrie said...

Sunmelon : yela tu uncle amer.. ni mama irfan yg ponat tau!!

Mrs^JB said...

dah bersalin last year..hari keenam raya..
ni blog shikin..tap update sgt pon..kdg kdg ja..fbook more updated laa..

bby dah nak masuk 4 bln..bby boy..dulu mmg kuat mnum susu..skrg nie je..dia suka tido..sebab ada nampak mknn bayi untuk yg umo 4 bulan..igt nk try bg..sebab dia mmg tak brapa lalu susu..kesian plak

Mrs^JB said...

http://nodoubt-shikin.blogspot.com/

Nur Irfan Juezrie said...

ERM.. KLU IKUT PEMAKANAN BAYI MMG 6 BULAN BARU LEH MKN SHIKIN.. MYBE SBB SUSU KOT BABY SHIKIN TAK LALU, TRY TUKAR SUSU LAIN TGK.. TAK TAU LA KAN.. KLU TAK SURE TANYA JE DOKTOR..

zoelalisa said...

mcm sedap lak tgk resepi ju tu. ehehhe

Nur Irfan Juezrie said...

intan.. intan pun leh try.. resepi ni bukan utk baby je tau..