Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, June 30, 2011

Ziarah FIL & Jln2 T'Ganu # TTI (Taman Monumen) #

**kuatkan hati.. tabahkan hati.. teruskan menulis jugak.. cite cuti tganu tak setel2 lg.. tak boleh jadi ni.. klu boleh nk abiskan secepat mungkin.. **

Day 3

Ok.. dah sampai ke hari yg ke-3.. hari yg ke3 dh nk balik ke Perak.. apa boleh buat.. plan asal nk stay lg 1 hari.. nk balik hari selasa... tp hari Isnin tu my dad dh nak balik.. so, follow jela.. lebih kurang jam 10 lebih gitu kami gerak dari umah FIL .. kami gerak balik terus ke?? oh!! tidak!! sesungguhnya niat yg terbantut untuk ke Taman Monumen, TTI tidak kami lepaskan.. so, meneruskan niat pada hari ke3 ni..

kami g sini lagi...

>

>

>

>

>

Taman Tamadun Islam.. Edutainment Park..

muka eksaited sementara nak sampai ke TTI.. gila sangap tak dpt masuk Monumen Park hari sebelum tu..

Sampai je Taman Monumen, beli tiket.. entrance fee ialah RM15 for adult n RM8 utk kanak2.. hoho.. mahal ok!! tp RM15 include RM3 voucher makan & RM2 voucher utk beli barang kt kedai Souvenir dorang.. untuk keluar, MESTI kena masuk kedai Souvenir dorang.. n of coz la kena gunakan voucher RM2 tu.. klu x guna, hangus gitu jela.. & mostly souvenir2 kt situ mahal2.. & takde pun hrga RM2.. if nk beli souvenir kena la tambah dengan duit sendiri.. pandai kan dorang?? strategi bisnes.. tp klu tak mo beli souvenir.. boleh la beli air mineral je kt dlm kedai souvenir tu..hehehehe

Cafe dorang pun sama jugak.. makanan mostly mhl2 la.. cthnya nugget 4 biji RM3.. mcm aku.. tkde la nk mkn benda berat.. mcm kami g ramai kan?? 5 dewasa, so voucher makan dh leh guna RM15.. beli la apa2 campur2 utk abiskan voucher tu.. if tak guna, sah2 la.. tak leh guna kt tmpat lain..

So, dalam erti kata yg lain, entrance fee hanya RM10.. + RM5 voucher2 tu.. ok.. cite pasal voucher pulak aku.. hihi.. jom la layan pics dlm taman monumen ini.. mmg bestt ok tempat dia.. dalam taman monumen ni terdapat replika2 masjid yg famaous2 di dunia.. So, kita ibarat mcm melancong ke luar negara la.. hihi.. dlm tu jugak disediakan perkhidmatan train, buggy, basikal etc.. ada playground.. & mcm2 lg.. jugak masih under construction di a few places kt dlm tu..

ok jom aku bawak korang jalan2 tgk satu persatu replica masjid yg famous di seluruh dunia.. tp aku tak janji sume masjid ada la.. mybe ada yg termissed..

Kul Sharif Mosque, Russia






jalan2 lg.. nampak ini..

erm.. jom cuci mata layan gambar aku yg byk ni.. gila nk muntah masa upload tau.. kalau takde penerangan so sorry ya.. sbb aku pun tak ingat semua nama2 replika masjid2 yg ada di TTI






















masjid Nabawi

bergambar di masjid Nabawi

dari jauh nampak masjid yg tersergam indah ini.. hati terdetik teruja..

ianya adalah Masjid Al-Haram.. bilakah boleh jejak kaki ke Masjid al -Haram yang real.. InsyaAllah..


struktur masjid yg sgt cantik walaupun hanya replica..
















upsss.. gelap.. tp nk jugak letak..











pstu.. dari jauh.. nampak ini.. apa lagi kalau bukan Taj Mahal..





replica masjid terkenal Indonesia




tak silap yg ni Thailand kot..

yg ni Brunai kot..

Singapore..

last but not least Masjid Negara

train yang aku cite kt awal cite td..

playground... ada cite di sebalik playground ni.. ha! suspen x?? nk tau?? next entry!!


(pssttt.. lenguh tangan aku cut n paste gambar2 ni.. yg salah satu faktor buat aku lemau nk update blog ni.. huhu)

4 comments:

Mak Izz said...

best betul tmpt ni. x dpt jejak kaki kt masjid2 asal, dkt replika pun jadilah. blh lihat dgn mata kepala sendiri rekabentuk masjid famous di luar negara yg mgkn kta x pernah tahu pn.

ada brp jumlah sume replika masjid ye? akak teruja sungguh tgk rekabentuk ada yg cantik dan moden, ada gak yg bercirikan struktur lama binaan bata sahaja di celah2 gunung. fuh, terbaiklah!

doakan akak sampai juga ke TTI ni 1 hr nt ek!

Nur Irfan Juezrie said...

finally.. hehehe.. akak.. giler nk muntah nk siapkan entry ni.. rasanya ni lah entry terpanjang ju .. gambar byk giler.. rasa mcm dh pusing2 bijik mata tgk pics..

erm..brp jumlah ju tak sure.. tp ju ada passport masa kita byr.. dia bagi sekali passport.. ala2..kita nk melancong ke luar negara.. tu pasal ada psport.. dlm pasport tu ada sume cite pasal masjid2 yg ada dlm tu.. cumanya.. pasport tu ada kt mama ju.. insyaAllah.. klu takde aral 1 hari nti ju cite balik ttg masjid2 ni based on passport tu..

erm.. betul.. tak rugi.. rasa mcm betul2 ada kt sn.. wlupun hanya replica.. ju doakan akak smpai ke TTI ni.. mmg best.. tak rugi la byr rm15 pun.. hehehe

-oP_ida- said...

ya ALLAH beshnyaa...dh tak rasa mcm dok masia..ehehehe
bila nak p situ nieh....

helooo mama & papa irfan....saya suka laa pic u allls bedua..nampak sedang hanbat bechintass..ehehehhheheh

Nur Irfan Juezrie said...

anida ~ ha'a.. secara halus, mmg berada di luar malaysia.. tp realitinya ada di malaysia.. mmg best.. suggested utk p..

hangat becinta ek?? hahaha.. anak takde leh la.. nsb baik p dgn parents.. ada gak org nk tgk irfan.. huhu