Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, July 6, 2013

Holiday Medan 22-25 Jun 2012 - Check Out / Breakfast / Samosir Island - Ambarita Village

Assalamulaikum.. 

bertemu kembali.. mood holiday medan tengah menyerang. jom sambung.. ok, tibalah hari kedua berada di Medan.. pengalaman tido di negara orang, tgh2 malam sat2 jaga, sat2 jaga.. rasa tido mcm dah lama.. tgk jam baru kul 2 pg, kul 3 pg, kul 4 pg, kul 6 pg.. yela.. sbb waktu indonesia kan lambat sejam. kul 9 mlm dh tido sbb hakikat time malaysia dh kul 10 mlm.. sbb tu rasa mcm dh tido lama tp jaga je masih gelap.. huhu.. 

tp rasa macam sayang nak jumpa pagi sebab esoknya kami dah kena cek out n teruskan aktiviti seterusnya.. 

jom.. 

muka segar xsabar nak teruskan aktiviti di hari ke2.. kami check out siap2 sebab pagi tu ada aktiviti cruise Lake Toba
nak breakfasttt.. nampak x belakang tu.. mcm kabus2.. pagi kan.. kt sana sejuk sgt.. kan kawasan bukit..
ha.. korang ingat entry lepas? kan aku cakap nak ke Coffee House kena naik tangga.. sbb location Coffee house letak kt atas bukit.. so cmni la lebih kurang..
ok.. after breakfast n after check out.. kami di bawa ke jeti untuk naik ferry n cruise Danau Toba.. 
posing dulu sebelum feri gerak.. haruslah eksaited ok..  kami akan melawat ke beberapa buah perkampungan di Samosir Island ni.. antaranya ialah Ambarita Village dan Tomok Village.
atas feri.. jgn main2.. feri pun Air Asia tau.. 
bye2 Danau toba International Cottage.. oh ya! utk pengetahuan, jetty feri tu area2  hotel  je.. 
ni la rupa hotel yg aku stay. gambar di ambil dari feri.

muka orang2 happy
we both..

feri lain.
hubby posing.. sekali posing kemain..
Dah sampai.. jom ikut saya!
di Ambarita village ni kita dapat melihat kerusi batu terkenal dan tempat duduk Raja Siallagan
antara aktiviti orang di Kg Ambarita.. kebanyakan masyarakat di sini berketurunan Batak dan beragama Kristian
rumah orang batak.. 
tak ketinggalan bergambar kenangan di sini..

my partner..
kerusi batu..

posing kt stone chair.. menurut tourist guide kat kerusi batu ni la orang2 batak adakan mesyuarat atau pun apa2 perbincangan.
en suami xketinggalan
penduduk kampung.. ni tengah melatah.. 







semua gambar-gambar di atas ialah tempat di mana upacara keagamaan, ritual & hukuman pancung diadakan.. masa tourist guide tengah explain, ada gak timbul perasaan takut.. tapi kejadian tu dah lama berlaku.. orang batak zaman sekarang pun dah moden. gambar di atas tu ialah kawan tour kami iaitu Adi.. supporting adi ni siap volunteer jadi model pesalah  hukuman pancung.. heheh.. 

lepas jalan 1 pusingan tawaf kampung Ambarita, kami kembali ke entrance.. tengok2 our tourist guide Santo, dok nyanyi2.. Santo ni mmg orang Samosir Island. tapi kampung lain la.. Samosir Island ni besar n banyak kampung.. cumanya untuk kampung yg famous utk pelancongan ialah Ambarita Village & Tomok village jela.. 
me @ entrance.. masa masuk kelam kabut xsempat nak ambik gambar.. time balik baru menyempat.. ada sikit buah tangan shopping kat dalam kampung tu.. hati2 di sini sbb penjual ni suka paksa kita beli barang dorang.. jangan la janji, dorang akan tarik tangan kita utk suruh kita beli barang.. huhu.. suspen.. pandai2 la escape ye.. 
last but not least.. i ♥ u.. miahahaha..

korang nampak x ada perempuan kendong anak kecik tu? ha.. tgn kiri kendong anak kecik, tangan kanan pegang barang utk dijual.. gila gigih dorang ni.. smpai ke feri dorang ikut kita selagi kita xbeli brang dorang.. pandai2 la kena cakap apa2 utk melepaskan diri.. silap2 kena keluarkan rupiah beli apa2 utk melepaskan diri.. 


ok.. apa2 pun pengalaman yg kami dapat sgt best! happy n bersyukur dapat berkesempatan ke sana. banyak ilmu n pengalaman baru dapat ditimba. so, seperti biasa.. sambung di next entry.. choww!

6 comments:

Norlidawati Jaafar said...

ai
saya ida
newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

~~AzaLea~~ said...

Hai juju.. lame menyepi di dunia blogging.. slmt kembali.. jgn tenggelam lagi yer.. *___*

Nur Irfan Juezrie said...

hye lea.. ala rindunya kt ko.. huhu. harap2 cmtu la.. xnk tenggelam.. hihi..

Nur Irfan Juezrie said...

thanks ida.. sudi follow saya..

Mak Izz said...

seronok pergi tmpt org. lain tmpt, lain bangsa, lain budaya :)

Nur Irfan Juezrie said...

yezza kak Adha..