Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 29, 2010

~Raya ke-5 @ Penamat Entry Raya 2010~

masih dlm mood raya, tajuk entry pun mesti la tajuk raya je kan?? sebenarnya cite raya pun nk abis dh ni.. yela.. belasah emergency leave lak hari rabu.. heheh.. pttnya aku dh keje 15/9 hari rabu, tp oleh kerana hari raya ke-5 aka hari selasa, aku baru nk bertolak balik dari Ganu.. ok jom smbung cite raya ke-5..

Hari Raya ke-5 aka hari selasa.. nk tak nk suka tak suka mmg kena balik gak la.. coz ikutkan esoknya aku dh keje.. So, jam 9.oo pagi gerak dari umah utk pulang ke Penang/Perak?? ha.. mana 1 ye? tunggu.... tp sebelum pulang haruslah aku beli keropok losong / keropok lekor dulu.. tak sah la klu tak beli kopok losong/kopok lekor klu g Ganu kan?? So, dh beli kopok jam 10.00 pagi kami gerak balik..

otw, decide pnya decide.. kami tak balik ikut Gerik.. coz lagi jauh nk ke Gerik tu kan? so, kami decide utk lalu ikut Gua Musang-Cameron Highland-Simpang Pulai.. n of kos la.. dh lalu simpang pulai.. tak balik umah parents aku mmg tak sah la..

& satu benda jahat telah aku lakukan iaitu.. plan utk emergency leave pada hari rabu n boleh sambung cuti hari Khamis, Hari Malaysia.. so, kami pun teruskan destinasi balik ke Perak umah my parents.. so, tido perak 2 mlm.. Khamis balik ke Penang.. n Jumaat keje balik..huhu....

kami bertolak jam 10 pg n smpai di umah jam 8 mlm.. ngam2 10 jam on the road.. jem kt Kuala Krai sebelum smpai ke Gua Musang.. n jalan di Gua Musang sepi je.. lengang je.. 1st time aku ikut Gua Musang tu.. hehehe.. apa2 pun wlupun 10 jam ok la.. coz irfan tak meragam.. dia behave je..

So, cite raya 2010 pun tamat di sini.. kiranya raya 2010 ni kami tour Penang-Kedah-Perak-Kelantan-Terengganu-Kelantan-Pahang-Perak-Penang.. ha.. amacam? byk negeri kan? tp mostly lalu jela.. hihii..

ok tamat citer ry.. jumpa lg di cite raya tahun 2011 pulak ek.. heheh of kos tak sbar coz turn kg aku lak next year.. yahuuuu!!!

Tuesday, September 28, 2010

Berkejaran di Pantai Batu Burok

Jom smbung entry lps.. masih di hari raya ke-4.

spt tajuk entry ni, kami telah bercanda di pantai Batu Burok.. kebetulan Pantai Batu Burok ni terletak kt belakang Hospital Tuanku Sultanah Nur Zahirah.. so, ambik kesempatan singgah jap.. time tu sedang2 elok je utk ke tepi pantai.. coz dh nk senja.. dlm kul 6 lebih gitu la..

kt entry ni, biar gambar yg bercerita k!!
jom!! layannnzzzz..

org ramai lepaking di pantai Batu Burok

bermain layang2..

1st sekali, mesti la ada gambar ramai2 dulu.. tak ramai sgt la.. coz adik en hubby (baju hitam) & cousin en hubby (baju merah)

let's go the beach

nur irfan hakim

irfan dh tak sabar dh..

irfan dgn muka happy.. dia suka sgt apa je tmpat yg ada air.. tak kira laut, sungai, kolam..

pose sket..

nk tgk drama tak??
jom...

aku cuba lepaskan irfan sendiri

makin laju & jauh dia berlari. aku pun start dengan gaya atlit pencen

lg aku kejar, lagi laju dia lari

"huh!! irfan.. penat mama kejar irfan ni.. "

"dh2!! tgk je laut tau"

namun... dia tidak peduli..klu boleh nk masuk dlm air..

"tak boleh la syg"

jenuh aku bersilat dgn budak irfan ni tau.

"papa, pls take over!!"

irfan gigit jari je tak dpt masuk dlm air dengan muka kesedihan .. huhuhu..

tgk tak kt en hubby pgg apa?? botol air mineral.. tu sbb nk basuh tgn irfan la.. abis dia pegang pasir laut ..

kami di Pantai Batu Burok

dh.. jom balik..

ha..tu jela kisah bercanda di pasiran pantai.. kami terus pulang ke rumah lps tu..
So, cite raya hampir tamat ya!! erm.. nk tamatkan di entry ni atau next entry ek??.. jap ek nk fikir.... <@#$%^&&*%$@^&*&*>

ok.. dh fkir dh.. aku tamatkan entry cite raya 2010 kt next entry la .. so, wait for the closing entry for this hari raya..

Saturday, September 25, 2010

~Raya Ke-4~

Pttnya hari tu, mcm2 plan ada, nk g jalan2 la apa lg.. of kos la nk jalan kan dh smpai kt Terengganu.. nk smpai lg bukan senang, so ambik peluang la.. antaranya plannya ialah nk g ke Masjid Kristal, Pasar Payang, Taman Tamadun Islam.. huh.. byknya tmpat, sempat ke dlm masa 1 hari je.. hehe. tu hanyala perancangan.. kita hanya merancang tp Allah yang akan menentukan semuanya..

pg tu mula2 kami ke Desa Murni, salah satu kedai yg menjual kain baju & tudung yg murah.. dpt gak aku rembat 5 helai tudung.. hehe.. ambik kesempatan la.. nk ambik byk bujet raya sudah lari maaa...

layan pics yg sempat aku snap masa otw kt Bandar Kuala Terengganu

replica batu bersurat di salah satu roundabout di Bandar Kuala Terengganu

zoom in

China Town

npk mcm menarik je.. tak sure tmpat aku.. aku snap jela..

bas dalam Bandar Kuala Terengganu

pandangan belakang bas. cantik kan bas dia??

nk ikut jalan mana ek??

menyempat lg tu.. irfan mata layu.. dh merah dh ngantuk..

then, pergi ke area Pantai Batu Burok utk lunch.. tak jln2 kt pntai pun coz tgh hari time tu.. pns sgt!! just lunch kt medan selera kat pantai Batu Burok tu je..
layan gambar di sekitar Pantai Batu Burok yg sempat aku snap dari dalam keta.. coz time tu irfan sdg tido.. tak dpt nk kuar jalan2..

dari jauh dh npk laut yg membiru terbentang luas.. i likeee!!!!

ni bukan ambik gambar pokok tau..

jadila kan wlupun dpt ambik gambar sipi2 je..

nk tgk gambar lain?? berkejaran di tepi pantai?? tunggu next entry ya!!

lps lunch kt Pantai Batu Burok, kami pun balik ke rumah sbb nk rest la kan?? n plan nk kuar balik ptg tu utk ke tmpat2 lain.. tp spt yg aku ckp kt 1st perenggan td, kita hanya merancang Tuhan yang menentukan semua.. kejadiannya ialah Tok Ma iaitu nenek en hubby admitted kt Hospital Sultanah Nur Zahirah.. asalnya gi klinik biasa utk ambik ubat.. biasala org tua kan. sakit kencing manis + darah tinggi.. n biasala jugak time2 raya ni.. beraya makan sume la... so, mybe gula dlm darah tinggi tu yg kena admitted tu..

So, oleh sbb kejadian tu, sume plan telah dibatalkan.. mybe next time la ye.. nk jalan pusing2 abis Ganu.. coz Ganu ni byk tmpat yg menarik.. in fact klu nk jalan2 1 hari mmg tak abis la nk lawati tmpat2 menarik tu kan??

sepetang kami di Hospital.. jom layan pic yg sempat di snap kt hospital.. faham2 jela.. nk layan anak teruna aku sorang tu camne.. abis kawasan hosp dia nk jalan.. tp baby mmg tak dibenarkan masuk ke dalam wad.. so, no pics dlm wad la..

hehehe.. tkt naik buai ye??

senget kepala irfan..

ikut jela .. dia nk p mana pun.. penat en hubby aku tu..
hehehe.. sabor ye bang!

lyn video lak!!

video

** cite hari ry ke-4 ni tak abis lg tau.. nk tau apa kesudahan cite hari tu, tunggu next entry!!! entry berkejaran di tepi pantai.. tungguuu!!!!

Friday, September 24, 2010

~ Raya Ke-3~

Dalam perancangan, aku akan pulang ke Penang pada hari Raya ke-4 iaitu hari isnin, tp secara tidak dirancang, mak sedara hubby yg stay di Johor ajak kami singgah ke Terengganu sebelum pulang ke rumah masing2. aku ok je.. lg pun aku pun tak penah lg menjejakkan kaki aku di umah my PIL sejak dorang pindah ke Ganu..bukan apa, klu balik pun sume berkumpul di Kelantan.. so, ni la masanya aku nk ke umah PIL sendiri..heheheh.. lawak je kan? rasa mcm apa je tak penah gi umah PIL..

apa2 pun aku ok je mmg plan nk ke Ganu pun hujung thn ni.. tp dh alang2 dh kt Kelantan, lg la aku ok.. coz dh dkt dh nk ke Ganu tu.. just imagine klu saja2 nk g Ganu dari Penang.. huh!! jauh tuu.. yg dari kelantan ni pun aku dh rasa jauh apatah lg purposely nk ke Ganu kan? perlu ada perancangan yg betul2 dari segi kewangan, fizikal & mental (over aku tau!!).

yela nape aku kata mental perlu persediaan?? ha perlu tau.. dari segi journey.. sgt jauh ok!! aku yg dari kelantan pun rasa mcm bila nk smpai ni.. terasa jauh sgt perjalanan.. apa2 pun aku enjoy the journey wlupun penat sgt..

erm.. 3 perenggan di atas adalah mukadimah cite aku utk hari raya ke-3, n jom berbalik kepada story hari raya ke-3 aku k..

pg2 lagi kami sume 3 buah keta akan konvoi ke Ganu.. tp seawal pg kami 2 buah kete menuju ke Pengkalan Kubor dulu.. yela.. dh 2 hari raya, time for shopping lak.. keta my PIL tak join kami ke Pengkalan Kubor coz ada hal2 tertentu.. kami janji utk jumpa di rumah mak sedara aka adik FIL aku.. So, lebih kurang jam 11 lebih kami kuar dari Pengkalan Kubor menuju ke umah adik FIL aku.. then kami berjumpa di sana.. pttnya mlm, tu ada BBQ dinner kt umah adik FIL aku tu.. tp kami tak dpt join la coz sume dh nk balik ke Ganu pada hari tu.. tp masa kami smpai je kt umah adik my FIL, time tu tgh siap2 barang2 utk nk buat BBQ dinner, apa lg.. ayam, ikan n sotong pun terus la dibakar.. n kami semua tak BBQ dinner tp BBQ lunch.. ok la kan?? janji dpt mkn.. hehehe..

dipendekkan cite, lebih kurang jam 2 lebih, kami sume 3 buah kete bertolak ke Ganu.. n perjalanan dia kan aku dh cite kt 3 perenggan kt atas, so tak perlu lah aku ulang ya!.. n dipendekkan cite, aku smpai di umah my PIL pd jam 8 mlm.. wah sungguh jauh perjalanan.. dgn jem time ry, dgn tak leh bawak laju tkt kena sama ops sikap.. hehehe.. sendiri mau ingat laaa!!!!

So, itu jela story utk hari raya ke-3 aku.. byk berjalan dari beraya ok!! n haruslah duit raya irfan kali ni kurang dari tahun lps.. jom la layan pics yg sempat aku snap... dlm keta pun smpat snap..bukan apa teruja.. coz last time aku ke Ganu time aku kecik2 dolu2.. hehe.. of kos la sudah berbeza skg kan?? jom tgk pics...

klu tak silap ni lah Masjid Kristal.. aku pun just rasa je coz kt tepi sungai tu byk sgt masjid yg aku npk from the jalan raya..

dari jauh dh npk tulisan "Allah Peliharakanlah Terengganu"

Terengganu State Public Library..
pic diambil dari dalam keta

time dh makin nk senja.. jem punya la lama kt atas jambatan .. dari cerah smpai la nk ke senja

sempat snap dalam jem
rumah my PIL kena ikut anak panah terus ke arah Kuala Berang..
rumah my PIL di daerah Marang iaitu di Bukit Payong

makin gelap

diterangi cahaya lampu..

ok.. nk tau apa cerita Raya ke-4?? wait for da next entry..

** lama tak menulis, aku rasa ayat aku tunggang langgang sgt.. korang rasa cmtu tak??

~Raya Ke-2~

** Peringatan!! entry ni less picture k!!

hari kedua beraya.. kami teruskan perjalanan kami ke rumah sanak saudara.. but mostly yg penah p beraya umah mereka pada hari raya tahun lps..

entry ni adalah entry yg sgt pendek ya!

1st umah, ialah umah mak mertua kepada mak sedara en hubby iaitu mama jun
2nd umah, ialah umah ayah long iaitu abg sulung kepada my MIL
3rd umah, ialah umah tok su iaitu adik kepada Tok Ma
4rd umah, umah mama jun.. hehe.. time ni lepak lebih lama coz umah mak sedara sendiri kan.. siap lending2 bagai.. n lepas tu terus balik ke umah.. time mghrib jugak la smpai umah..

layan jela pics hubby n irfan.. aku?? tak kose nk bergambar.. penat.. muka dh berpeluh2.. mls sebenarnya..

irfan n en hubby
ala.. apa irfan buat mulut cmtu.. hehehe

ala3.....

la... ngis lg.. huh.. apa la irfan ni..

ha.. tamat cite raya ke-2.. kan aku ckp ni entry pendek je.. hehehe

Hari Raya Aidilfitri 2010

alamak!! mula2 berkobar nk update citer raya.. tp mcm ada sket kemalasan lak.. hehehe.. smlm tak update apa2.. tak leh jadi ni.. tak leh hangat2 taik ayam ja!

smbung story k!

tiba la hari yg dinanti2kan.. spt biasa.. mcm tahun2 lain, pg2 lg dh bgun, tp bgn awal, dpt mandi tu tak tau la turn yg ke brp.. coz umah tok ma hubby sgt la ramai..mana tak nya..sume mak sedara pakat smpai malam raya, kira sume sekali ada 5 family iaitu family aku 3 beranak je, FIL aku, then family auntie dari Johor, family Oja dari Ganu dan Family Mama Jun dari kelantan gak.. sumenya dh balik.. haha.. best mmg best.. mlm raya time smapai kul 4 pg pun masih bising lg.. aku, hubby n irfan awal2 lg masuk blik tido.. hehehe.. tp kul 4 pg aku terjaga, punya la riuh rendah umah, rasanya sgt nk raya.. heheh.. best!! klu kt kg aku tak merasa la cmtu wei!! wlupun aku tak kuar join depa kt luar.. tp aku join dari dlm je.. hehehe.. klu aku join depa kt l uar gak, npknya tersasar la time tido aku.. mesti aku tak tido smpai ke pg punya..

mlm raya lak, lps je berbuka puasa, mercun di sana sini bunyi .. dam dam dum!!! mmg meriah.. tak semeriah kt kg aku.. kt kg aku mmg la ada bunyi mercun bunga api bagai sume, tapi tak la semeriah kt kelantan.. mybe kt kelantan mudah dpt bekalan mercun n bunga api kot.. hehehe..
suasana mlm raya tu mmg dh mcm mlm smbut thn baru n merdeka.. tak henti2 bunyi mercun.. sekaligus buat hati aku rasa mcm teruja.. wow!!! bila kuar umah tgk di luar umah, mmg meriah, tgk atas je.. mcm2 jenis bunga api ada.. huh!! mmg best la..

irfan lak sgt suka dgn bunyi mercun, jgn kata terkejut, tiap2 kali bunyi mercun, dia yg gelak plg kuat sekali.. smpaikan dia tak tkt main mercun bawang.. siap baling kt kaki dia pun dia masih dok gelak2.. eee.!! gila sungguh.. ikut perangai sapa tu?? aku mmg tak lyn la mercun time kecik2 dulu.. hubby pun sama.. ntah ikut perangai sapa pun tak tau..

ok.. lps je solat sunat aidilfitri, sume org makan.. aku confirm la tak g solat sunat.. hehehe.. n menu pada hari tu lak ialah nasi myk, kari ayam, ketupat nasi aka nasi impit aka nasi kapit (di kelantan), kuah kacang dan lain2 lg..

lps tu bila sume dh siap mkn sume, sesi bermaaf-maafan lak pulak.. harus la ada kan.. klu tak, tak nama hari raya la.. then, takde buat apa2.. just sembang2 borak2.. tak jalan lg.. coz raya tahun ni jatuh pada hari jumaat.. kami sume decide lps solat jumaat baru nk kuar beraya.. bukan apa.. klu dh kuar dari pg, tkt terlps mana la solat jumaat nti..hehehe..

jom lyn pics kt umah Tok Ma.. pics ni pun sume dh diupload dlm my fb..

1st sekali of kos la nk tunjuk gambar anak teruna aku ni.. time ni tgk mkn tart nenas smbil sengih2.. nk bg ucapan hari raya kot..
ok la.. kasi chance sama dia k!

"Irfan nk ucapkan selamat hari raya aidilfitri kpd sume reader mama irfan.. maaf, zahir & batin dari kami NurIrfanJuezrie"

enjoyyy di pagi raya!!

zoom in irfan

irfan n oja

pg2 raya boleh dok main x-box.. kempunan aku nk dgr takbir raya kt tv n lagu2 raya kt tv tau! irfan pun sibuk nk main jugak...

dh start cari puting.. mata berair.. mata merah..tandanya?? sudah ngantuk ...

dh baring dh.. sblm dpt puting, jari pun boleh la..

dalam proses nk tido...

pg raya.. lps makan2, minum2..kumpul2 borak2 lak..

pic edited by ct ayza.. tq ct, k.ju curi dlm fb ct..

sebahagian dari keluarga besar en hubby.. di sini terdiri dari PIL, tok ma en hubby, mak2 sedara, adik beradik en hubby & sepupu sepapat en hubby

auntie & my MIL with their dotter..

MIL & FIL with SIL & hubby's cousin..


di pendekkan cite, lps solat jumaat, lebih kurang jam 3 lebih gitu, kami pun kuar beraya.. 1st umah yg kami p ialah umah Ayah Su iaitu adik bongsu kepada MIL aku..

layan jela pics ye!!

gambar bertiga.. abaikan irfan yg tgh ngis tu.. susah betul nk ada gambar bertiga..

ha.. yg ni agak ok dari pic atas.. wlupun irfan tak tgk camera.. apa2 jela irfan oiii..

irfan with me!! mata irfan terkecik..mata mama irfan maintain..

irfan with hubby
abaikan irfan menangis.. hari raya mmg hari menangis irfan..

Makan time!!!

masing2 kusyuk menikmati juadah hari raya.

irfan masih behave lg ok!!

hai!!! saya la irfan.. saya ni noty kadang2, gud boy kdg2!!


ha.. ambik kau! dh start tak behave n start noty.. smpai atas meja irfan naik ..

again pic edited by ct ayza.. klu nk tau, ct ayza ni yg berselendang oren tu.. muka dia ada iras erra fazira tau!!

Posing time!!!

gambar ramai2 mesti ada..
mama jun, auntie, maisarah, oja & baby
me & irfan

alamak!! belum ready la la..

us again!

maisarah yg sgt cute mute

suka sgt dgn kasut or selipar.. klu jumpa mesti nk cuba..

irfan di sebelah tiang kuning

irfan di sebalik cermin meja

dia, dia, & dia..

mereka.. buah hati pengarang jantung hati aku..

last but not least.. asyik2 irfan je..
en suamiku la..


THEN, lps tu ke umah nenek en hubby sebelah abah in law.. boleh thn jugak jauh.. tp still dlm kelantan lg la.. makan masa la jugak sementara nk smpai coz jalan boleh tahan jem...

then p umah mak sedara sebelah abah in law kt area2 umah nenek en hubby jugak.. sampai di umah pada jam 9 lebih..huhu..ponat makcik.. baru p 3 umah ok!! umah lain2, esoknya pulak...

~continue raya ke-2 @ next entry~