Rajin2 la Click sini ye!!

Me & Hubby

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, June 30, 2009

Belalang Ohhh.. Belalang...

erm.. nape belalang oh belalang tak katak oh katak ke?? heheh..erm.. sumenya bermula bila aku tgk cite nujum pak belalang @ astro prima.. masa tu spt biasa la..aku tgk tgk dgn asben aku n anak aku la..

saja la aku sebut "belalang.. ohh...belalang..." smbil tgk irfan.. pstu irfan punya la gelak.. so, lps tu kalau nk tgk irfan gelak aku sebut belalang oh belalang la..

so, kat sini sila la jamu mata tgk irfan gelak.. watch out!!!
video

IRFAN DAH PANDAI BACA BUKU??

betul ke? ntah.. no komen.. anda tgk, anda la komen .. smada irfan betul2 bc buku or dia berlakon je.. hehehe

video

Harapan tinggal harapan!!

ermm.. aku betul2 bengang bila last minit laki aku kena outstation p port dickson. mlm td kul dkt2 kul 9.30 bos dia call soh p jugak2.. wlupun beribu alasan diberikan oleh laki aku (konon2 beribu la).. mana taknya aku tak frust dia outstation smpai hari sabtu.. padahal hari jumaat tu ada family day ofis dia kat cameron highland.. aku smpai dah excited gila nk p cameron memandangkan aku tak penah g sana semenjak kali pertama aku ke sana (ms aku form 3).. tp oleh kerana laki aku outstation, tak dpt la aku p cameron.. baju sejuk utk irfan pun aku dah belikan.. stokin yg byk pun dah aku belikan.. konon2 utk anak aku kat sn..

meluatttttnyaaaaaaaaa.. pttnya yg kena p bentang apa ntah keje dorang tu, gred tinggi.. tapi napela org2 besar ni besar pgkat je tapi otak kecik.. nk jugak soh laki aku p.. mcm la laki aku tu tau sume.. (ni kes penaya org bawahan la. Kalau gaji laki aku tu mcm gaji depa takpa.. ni dah la kecik.. nk claim blik nti, punya la susah..

aku rasa mcm nk je soh laki aku tukar keje.. tp boleh ke? keje ape skg ni yg ada..
hai.. nasib2.. apa leh buat.. bak kata kak adha laki aku tu "sangat BERKHIDMAT UTK NEGARA". hehehe.. ERm... takpala.. kalau berkhidmat utk negara mcm nk mati dapat negara ka.. ok gak.. ni abuk pun tarakkk..

so, npknya terpaksalah aku do umah dgn pengarang hati jantung pisang aku je.. iaitu irfan.. takpala irfan.. tak lama nti papa irfan jadi kaya la.. (nyampahhh)

Monday, June 29, 2009

irfan tido peluk bantal peluk...





pics2 ini aku ambik masa irfan tgh mamai nk tido... dia dah baik wooo.. dah pandai tido sendiri.. tak perlu aku dodoi2 n tepuk dia.. just sumbat umpan utk dia tido je.. apa tuhh.. tu kat mulut tu..

Sabtu yg indah

erm.. kenapa aku kata sabtu yg indah?? heheh.. tentu korang sume suspen kan? actually takde ape2, just nk share kat korang sume pic irfan yg sedang tido dibuai mimpi indah..
sengaja aku tak kejut irfan wlupun time ni dah kul 11.20 pg.. aku sedaya upaya mengabiskan sume keje umah sebelum irfan bangun.. escpecially keje2 umah yg kena buat di dapur, bilik air n ampaian.. sbb apa? kalau irfan bgun, confirm aku takleh nk jauh2 dgn dia.. dia mesti npk org kalau dia bangun.. kalau tak, merengek la dia.. kalau mood dia ok, dia ok la.. tapi most of the time, dia ok la.. irfan anak yg baik.. hehehe (Perasan sendiri)

aku pulun gak nk buat keje bg siap2 sbb ptg ni irfan nk balik perak jumpa mak tok n tok wan.. wlpun tak dpt balik hari jumaat (sbb papa irfan kena keje outstation smpai hari sbtu), tapi irfan n mama dia ttp sabar menunggu sehingga petang..
tapi ptg pun papa irfan tak balik2 lagi.. apa taknya papa irfan singgah beli durian balik pulau utk tok wan. tok wan plak nk mkn durian balik pulau.. so mghrib baru papa irfan balik, n then terus kami balik perak..


ni la gambar irfan tido dalam suasana yg suram n sejuk nyaman smbil aku selimutkan irfan guna selimut aku.. hahaha


Seperti yang dijanjikan (esp utk kak adha)


Salam sume..


Seperti yang dijanjikan (esp to akak adha), hari ni aku akan upload pics2 brg2 yg aku beli utk irfan khamis lps.. hehe.. wlupun aku sgt sibuk dgn tugas2 aku juga menanggung tugas2 PA dekan (dia cuti), tapi aku gagahi jugak utk update aku punya blog ni.. asalnya smlm ada la gatai2 tgn nk update kat hp laki aku (dia beli hp baru ada wi-fi). Sbbnya smlm aku berada di umah parents aku n line internet pun ada, so leh la dia berwi-fi.. tapi oleh krn, sgt ngantuk n memandangkan hari ni awal2 pg aku kena bertolak dari perak ke penang. wlupun dah selamat smpai ke ofis lewat iaitu pada jam 9.10 pg (1 jam lewat), tapi aku tetap menjalankan tugas2 rutinku seperti biasa.. pg2 lagi dah ketuk pintu boss aku remind dia diary hari ni (wlupun slu remind kul 8.10 tapi hari ni remind kul 9.10) n 1 lg tambah keje aku iaitu cover keje PA dekan hari ni.. terkejar ke sana ke mari, ke bilik dekan n tmpat aku.. tadi ok la sepagi dekan ke DTSP (dwn tuanku syed putra) ada sambutan siswa (pelajar baru sidang akademik 2009/2010). wlupn aku mula berjinak2 dgn hal student ni, aku ttp tak brp nk mahir lagi.. sbb baru nk smpai sebulan aku bertugas di tmpat keje baru (pusat pengajian teknologi industri, USM).. dulu aku buat keje staff matters je, al-maklumlah keje kat HR dept. Bila dekan dah balik ofis, aku pun kena la buat2 mcm rajin je.. heheh (konon2 la g antar mail masuk wlupun mmg betul la ada mail masuk).

Berbalik kepada cite asal, actually aku nk attachkan pics brg2 irfan yg aku beli tu utk kak adha.. tapi maaf ye, ada a few gambar yg aku lupa nk ambik.. tapi kalau gambar tak brp clear mintak maaf la ye.. al-maklum la guna kamera hp je..


erm.. tula antara pics yg sempat aku ambik.. so, kpd kengkawan sume, sunshine square tgh buat baby fair kat foyer sunshine.. tak silap aku smpai 19 julai kot.. kalau sesiapa yg nk shopping barang baby.. mmg berbaloi abis beli masa ni.. tu yg aku grab baju smpai 5 psg (asal nk belikan irfan sweater je utk ke cameron highland) sbb baju irfan pun dah byk smpai tak muat almari dia.. tapi ape leh buat.. shopping punya pasal, ku lupa segala2nya..

Friday, June 26, 2009

kebusanan..

Erm.. kebosanan melanda diri ku.. Wlupun ada keje yg perlu aku lunaskan.. tapi kje2 tu sume membuatkan aku bersemangat utk setelkan.. cuba korang sume teka keje apa.. n aku berpendapat korang sume pn tak suka buat benda ni.. ha! apa dia?? jawapannya ialah failing.. dah bertimbun surat utk aku failing..tapi ntah bila nk buat..
asyik ada mood je nk buat failing, bila nk start nk buat terus rasa loya sume ada.. tu tandanya tak nk buat la.. hehhee

Ape2 pun, aku rasa nk berblog la.. wlupun ada benda yg aku perlu share dgn korang sume.. tapi rasanya tak leh share hari ni. bujet2 hari isnin (insyaAllah)..

Tapi mmg best la smlm aku shopping.. (kak adha tau ler.. heheh) sbb aku dah berjaya memuaskan hatiku dgn bershopping.. spt yg aku cite dalam blog sblm ni tu la.. irfan, aku tinggalkan kat umah baby sitter.. apa lagi!! mama n papa irfan pun shopping sakan la.. (sebenarnya mama dia je.. papa dia biasa la.. jadi pak guard n tukang pgg barang/tolak troly). tapi irfan jgn la risau.. yg mama n papa beli smlm tu sume barang2 irfan..
kalau irfan ikut pun, irfan hanya tido dalam stroller je (al maklumlah tmpat aircond).. baik mama n papa je p shopping... hehehe (teringat zaman irfan blm lahir lg)..

Tapi smlm mmg best.. ada baby fair kat foyer sunshine square.. rasa mcm nk angkut je sume.. heheh (tamak haloba).. dah abis shopping pun masa nk balik dah dalam kete pun rasa mcm nk kuar balik tgk lg barang.. heheh (tahap gaban)..

erm.. sebenarnya aku nk attach gambar2 baju cute irfan yg aku beli smlm.. tapi tak sempat lak nk ambik gambar.. (ni idea kak adha la.. aku tak teringat pun nk ambik gambar) tapi insyaAllah, permintaan akak akan ju kabulkan dlm masa terdekat ni.. next blog akn aku attachkan gmbar2 tu.. ntah la kat kak adha tu, katanya nk tgk benda yg aku beli.. lgpun aku dok puji2 brg pureen kat dia.. sbb aku mmg sukakan pureen brand (tak mahal sgt, n material dia bagus).. tak tau la napa aku suka sgt brand pureen tu n yg penting kita mestilah mengukur baju di badan sendiri, jgn beli baju kecik, badan besar nti npk pusatt..hihiihi..HIDUP PUREEN..

ok la!! chow dlu.. jumpa di next blog.. byeeeeeeeeeeeeeee

Thursday, June 25, 2009

BUAT TATAPAN ANDA...














haha.. rasa malas, busan, boring mula menguasai diri aku.. boss aku takde g bengkel kat engineering campus smpai ptg.. so, aku pun mula la dgn niat jahat aku nk berblog masa keje.. heheh. jgn marah...

tapi aku pun tak tau nk cite apa.. tapi aku rasa nk sgt share gambar2 irfan, anak aku.. kepada sesiapa yg tak tgk lagi gambar irfan, leh la tgk.. sbb bukan apa, ada member2 yg ngadu, tak leh nk bukak FS la.. (sbb aku upload gambar irfan kat FS).. so kat blog ni sume org leh tgk...

so, aku ni dgn perasaan ringan tangan nk upload gambar irfan kat sini.. so, slmt menjamu mata tgk aksi n gelagat irfan...


25 Jun 2009

Tarikh keramat apakah ini?
tapi rasanya mesti sume org tau kan? n sume org tunggu2 tarikh tu.. apa lagi.. tarikh gaji la utk sume kakitgn yg berkhidmat dgn kerajaan..

hehe.. bestnya gaji.. huhu.. tapi sblm tu pepagi camni kena la setel2 apa yg patut.. bil2 n hutang piutang.. plg tension nk byr hutang belajar la.. PTPTN... bukan apa.. rasa byr byk tapi balance still dok byk lagi.. disebabkan cas pentadbiran yg tinggi tu la..

ok.. aku bercadang ptg ni nk g shopping barang2 irfan.. sbb next week nk g family day asben aku punya ofis kat cameron highland.. kena la beli baju sejuk utk irfan.. nti terketar2 baby irfan.. mama dia sejuk takpe.. badan kebal.. hehehe.. dah byk hari aku psg niat nk g sunshine.. tapi al maklumlah dana kewangan tak brp memuaskan utk aku shopping.. tp insyaAllah ptg ni aku akn melunaskan niat aku tu.. aku pun tlh discuss dgn ezrie.. nsb baik la dia on je.. sbbnya weekend ni dia kena keje.. so, tak leh nk shopping this weekend.. lgpun aku nk balik kg.. yuhuuu.. irfan nk jumpa mak ton n tok wan.. mak tok n tok wan sgt rindukan irfan smpai call pun nk ckp dgn irfan (mcm la irfan pndai ckp phone). heheh.. ckp bahasa dia tu reti la..

ok.. harap2 u alls sume njoy dgn gaji2 u alls.. tapi ingat.. jgn joli smpai tak cukup ke hujung bulan.. mana nk korek?? lu fikir la sendiri.. hehehe..

Chowww!!!!

Wednesday, June 24, 2009

Pergi Tak Kembali.. Tanggal 6 Jun 2009


Tanggal 6/6/09

Kembalinya Arwah Zul Fadzli Jaafar ke Rahmatullah...

Allah lebih sayangka dia.. Dia?? itu lah adikku. nama yang kami sefamily panggil dia ialah "abg ngah" wlupun dia bknlah anak no.2.. arwah merupakan adik aku yg 2nd last..

Bln nov 2008 arwah telah dikenalpasti m'hidap kanser di hidung. setelah mengetahui arwah m'hidap kanser. arwah terus m'jlnkan rawatan kemotherapy n radiotherapy di Ipoh Specialist. Setelah 35x rawatan radiotherapy dijlnkan yang b'akhir pada bulan mac 2009, arwah kelihatan b'ansur pulih. wlupun rambutnya yg gugur akibat rwtn kemo, tp setelah rwtn selesai, rambutnya kelihat an lebat semula.. mgkin arwah akan pulih.. itulah yg aku fikirkan. start april arwah telah kembali ke sek spt biasa setelah 3 bulan MC m'jalani rawatan. tapi arwah hanya 4,5 hari je ke sek.

Mula2nya arwah hanya sakit sendi n tulang.. menurut kata doc, sakit tu mmg effect dari rwtn kemo yg telah arwah lalui.. tapi sakit makin hari makin kuat.. arwah mula sakit di dalam perut.. aku sendiri hari2 melihat p'deritaan arwah menahan sakit... kdg sakit sgt2.. kdg2 ok.. tapi yg aku lihat.. sakit lebih byk dari ok.. kesian sgt melihat arwah..

Tapi apa blh buat.. arwah hanya menahan sakit tersebut dgn m'ambil ubat thn sakit.. sehinggala pada 17 mei arwah ditahan di wad hosp manjung. sebenarnya dh beberapa kali arwah ke hosp seri manjung.. dorg hanya inject ubat thn sakit n menyuruh arwah pulang ke rumah.. tapi pada 17 mei tu, mmg arwah tlh dithn di hosp seri manjung. di sana pun tiada rawatan yg sesuai dilakukan. dia hanya diberi ubat tahan sakit n diinject.. setelah 5 hari di hosp seri manjung.. arwah dipindahkan ke hosp besar ipoh..

Di ipoh, keadaan arwah ttp sama.. menahan skit setiap jam.. n boleh dikatakan setiap masa.. arwah hanya diam hanya bila dia dapat tido akibat suntikan ubat thn sakit tu.. tetapi ujian dibuat ke atas arwah.. doc ada memberitahu bahawa kuman kanser tu dah smpai ke hati arwah.. setelah 5 hari di hosp besar ipoh, arwah dipindahkan ke hosp besar pulau pinang...

Di sana, arwah akan m'jlnkn rwtn kemo tapi rwtn t'sbt xdpt dilakukan krn arwah masih lagi sakit n x sihat.. setahu aku, bagi sesiapa yg nk m'jlnkn rwtn kemo, perlulah sihat.. wlupun demam, rwtn t'sbt xboleh dilakukan.

takkan la nk buat kemo dgn segera sdgkan keadaan arwah sgt teruk. bila sakit dia dtg.. dia akan m'raung2 kesakitan sehingga seluruh wad akan m'dgr jeritan n raungan arwah.. sungguh memeritkan.. aku yg tgk pun rasa x sanggup apatah lagi arwah yg menahan sakit tu..

Ujian demi ujian dijalankan.. sehinggalah ujian scope dijlnkn, doc mgesahkn bhw hati arwah dh rosak teruk.. doc ada mention, xguna buat rwtn kemo sbb kalau buat pun hanya menyiksa arwah.. sbb kemo tu mmg sakit (org ckp la aku tak penah rasa).. kita yg dgr ape yg doc ckp mmg dah fhm dah mksud doc tu.. mksudnya arwah takde hrpn utk hidup lama. hanya 50/50. sehinggalah sehari sblm arwah meninggal, doc plak m'gesahkn buah pinggang arwah rosak.. pg sabtu tu (hari arwah meninggal) arwah siap sedia utk m'jankn dialisis.. tapi Allah sygkan arwah.. x sempat nk m'jalani rwtn t'sebut, arwah pergi pada jam 11.15 pg.. sekurang2nya kurang 1 siksaan arwah utk buat dialisis.. sekurang2nya kami x lagi mlihat penyiksaannya menahan sakit... wlupun kami tak dpt jumpa dia lagi di dunia tapi kami semua redha.. mgkin ada hikmah.. mgkin jg kami akn jmpa arwah di akhirat kelak.. amin.

Sehinggalah hari akhir dia pada 6/6/09... dia pergi meninggalkan kami.. semoga rohnya tenang dan dicucuri rahmat.. smg juga arwah ditempatkan di golongan para mukmin.. Al-Fatihah.. aminn.. sesungguhnya kakak takkan lupakan abg ngah smpai bila2.. We all love u so much..

Selamat Datang NUR IRFAN HAKIM ke dunia!!




Akhirnya...

Masa yg aku tunggu telah tiba.. aku hanya menghitung hari bilakah baby aku akan keluar dari perutku.. bukan ape.. wlupun dah lepas due date, 31/3/09 (10 bulan) tapi ttp menunggu saat itu dgn penuh kesabaran.. akhirnya... tanggal 1/4/09 aku mula rasa sakit.. tapi sakit tu takla kuat sgt.. dan aku juga turun tanda pada hari tu.. aku terus ke hosp. tiba je di hosp.. doc memeriksa bukaan pintu rahim.. tapi bukaannya ialah 0 cm.. doc mengesahkan aku perlu dibedah. Wow! bedah? tak penah ku sangka aku kena c-zer.. dok bujet leh la normal.. hik hik hik.. tapi bila tunggu2 lagi doc mengesahkan lagi.. blm tiba masanya utk aku bersalin.. sbb sakit aku tu bukan la sakit yg kuat.. doc scan baby aku. keadaan dia masih lagi ok.. cuma air ketuban aku je yg kurang dari keadaan normal.. so, doc akan beritahu aku, aku mgkin akan di'induce' untuk proses bersalin.

Induce?? org kata sakit.. tapi aku redha jela.. biar la cpt baby ni keluar.. sbb aku dah tak sabar nk tgk anak aku yg aku kandung lebih 10 bulan tu.. pada hari tu aku admitted di wad.. start je tgh hari 1/4 tu aku berasa amat sakit sehinggalah malam tu, lgsung tak dapat ku lelapkan mata aku kerana menahan kesakitan yg amat sgt.. tak penah kurasa begitu sakit.. mgkin tiba waktu utk aku bersalin kot.. pada pagi 2/4 jam 2.30 a.m aku sakit yg amat sgt.. aku terus jumpa nurse untuk gitau dorang.. nurse memeriksa bukaan pintu rahim.. baru 2cm.. ya Allah sakitnya mcm dah bukak 10cm je.. camne la org nk bersalin kan.. sedangkan 2cm pun aku dah sakit sgt2..

Nurse kata baru 2 cm.. erm.. aku pun nk kata ape.. ok je la.. tapi mmg mlm tu aku tak leh nk tido.. smpai la esoknya.. satu hari aku tak leh tido.. tapi CTG ttp dibuat utk mengetahui keadaan jantung baby ku.. ptg tu CTG dibuat lebih kurang dkt jam 7 ptg.. tapi doc kata keadaan jantung baby ku tak brp nk ok.. so, kul 8 mlm aku terus dibawa ke LR. Air ketuban ku dipecahkan utk mempercepatkan sakit utk bersalin.. sakit makin kuat n makin kuat.. aku mmg dah tak thn sgt.. nsb baik la suami aku ada disampingku utk memberikanku semangat. jam 9 mlm bukaan pintu rahim diperiksa lagi.. erm..4 cm telah buka.. tp sakit tu mmg terlalu kuat.. jantung baby ku pun makin tak stabil.. so, doc memberitahu ku spy aku dibedah sbb tak leh tunggu lagi.. so, aku bersyukur sgt kerana aku dah tak pyh thn sakit tu lagi.. tpt jam 12 mlm 3/4/09 aku dibawah ke OT. dan pada jam 12.25 a.m (Jumaat) aku selamat melahirkan baby ku yg diberi nama NUR IRFAN HAKIM seberat 3.5 kg.. Alhamdulillah.. semoga NUR IRFAN HAKIM menjadi anak yg soleh.. Amin...

Sudilah kiranya anda....

Setelah selesai aku membuat sentuah pertama di blog ni.. aku jugak nk share serba sket ttg ape kenangan pahit manis yg telah berlaku dlm hidup aku baru2 ni (tahun 2009)

Sudilah kiranya anda membaca blog aku utk kita share apa yg aku rasa sepanjang tahun 2009 (jan-jun).. ada perkara yg suka n ada perkara yg duka dalam hidup aku..

Akhirnya


Salam..

Akhirnya.. dapat jugak aku ada blog sendiri..heheh.. thank u kak adha atas tunjuk ajar n sokongan moral akak.. Sesungguhnya kalau aku tak tgk akak punya blog, mmg smpai skg pun aku tak reti nk berblog n explore pasal blog ni..

Dlm post aku yg pertama kali ni, just utk sume kawan2 yg sudi melayari blog aku, aku attachkan pics permata hati aku iaitu my great son.. NUR IRFAN HAKIM...